Objevy a události týdne č. 16

20. duben 2008

Ministerstvo a čeští sysli, stopy nejstarších Austrálců, moravský rodný list Willendorfské venuše, pavoučí "atlet" k průzkumu Měsíce, planetární miminko.

Ministerstvo životního prostředí přijalo začátkem dubna plán na záchranu ohroženého sysla obecného u nás. Podle zoologů by mělo dojít hlavně k přirozenému posílení 34 syslích kolonií tak, aby byly schopné samy přežít. Významné je zejména kosení trávy, která by měla mít kolem 20 centimetrů výšky. Stavy syslů by měly být doplňovány i ve spolupráci se zoologickými zahradami, např. plzeňskou a pražskou.

V železnorudném dole Hope Downs v západní Austrálii byly objeveny pazourkové nástroje staré 35 tisíc let. Kromě nich se tu našla také semena, kousky kůry a jiný rostlinný materiál. Představitelé důlní společnosti zastavili těžbu a nyní se vedou jednání, jak místo se vzácnými nálezy uchovat pro další generace. Jde totiž o jedny z nejstarších stop osídlení Austrálie lidmi. V dole přitom mohou být i starší.

Slavná Willendorfská venuše, 25 tisíc let stará soška ženy, objevená před sto lety v rakouském Willendorfu, má pravděpodobně moravský původ, hlásala počátkem dubna média. Pravda je taková, že samotná soška mohla klidně vzniknout na území Rakouska - to jen vápenec, z něhož je vyrobena, zřejmě pochází ze Stránské skály u Brna. Podle rakouských vědců tomu odpovídá struktura a barva použitého kamene.

Americká NASA testuje v Pasadeně dva prototypy nového měsíčního robota, pojmenovaného ATHLETE. Vypadá jako šestinohý pavouk, jehož nohy jsou opatřeny kolečky. Po povrchu Měsíce by měl jezdit, obtížněji sjízdná místa má překonávat krokem. Šestinohý základ prý unese i patnáctitunovou obytnou buňku, takže by mohl sloužit třeba jako mobilní měsíční základna. Pohánět ho má sluneční energie.

V prachoplynovém disku kolem hvězdy HL Tau v souhvězdí Býka obíhá planeta, zjistili nedávno astronomové. Vzhledem k tomu, že samotná hvězda je stará jen nějakých 100 tisíc let, její planeta je de facto novorozenec - shluk prachu a plynů, čtrnáctkrát větší než Jupiter. Teprve v budoucnu se "sbalí" do podoby obří plynové koule, už teď má ale jméno. Nic ke chlubení - jmenuje se HL Tau b.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 16/2008, 19. - 25. dubna 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio