Objevy a události týdne č. 14

6. duben 2008

Silikonová krakatice, nejstarší Evropan, šekel v jeruzalémském příkopu, první vesmírní turisté už za rok, nejvzdálenější kosmický objekt pozorovatelný pouhým okem.

Pařížské národní přírodovědecké muzeum se chlubí neobvyklým exponátem. Je jím exemplář obří krakatice Architeuthis sanctipauli, ulovený před osmi lety v Pacifiku. Odborníkům se podařilo všechnu vodu ve tkáních hlavonožce nahradit silikonem, takže si zachoval původní tvar i barvu - jen se trochu "smrskl", z devíti na šest a půl metru délky. Dospělí jedinci těchto krakatic mohou měřit až třikrát tolik.

Nejstarší dosud známý Evropan žil na severu Španělska, v pohoří Atapuerca, před milionem a dvěma sty tisíci lety. Loni v červnu se tu našel nejprve jeden zub a o několik dní později i spodní čelist, z níž vypadl; nález byl publikován až minulý měsíc v časopise Nature. V jeskyni Sima del Elefante se kromě čelisti našly i pazourkové nástroje a kosti ulovených zvířat; některé z nich nesou stopy po odřezávání masa.

Izraelští archeologové našli při výzkumu odvodňovacího příkopu z přelomu letopočtu v blízkosti jeruzalémského Starého města stříbrnou minci v hodnotě tehdejšího šekelu. Mince má na jedné straně obraz orla a na druhé vyobrazení boha Melkarta, který byl uctíván ve starověkém Tyru v dnešním jižním Libanonu. Obdobné mince se ve své době používaly k placení daní; tato se majiteli zřejmě zakutálela.

Už za rok se nejspíš podívají první turisté na samou hranici vesmíru; na palubě lodi SpaceShipTwo společnosti Virgin Galactic. V roce 2010 má začít prodávat turistické suborbitální lety i konkurenční společnost XCOR Aerospace, která nedávno představila na internetu svůj dvoumístný "raketový tryskáč" Lynx. Obě firmy chtějí zákazníkům dopřát chvilku beztížného stavu za dostupné ceny kolem 200 tisíc dolarů.

19. března zaznamenala družice Swift silný záblesk záření gamma v souhvězdí Pastýře. Šlo o průvodní jev mohutného výbuchu supernovy, který byl vidět ze Země pouhým okem, přestože k němu došlo sedm a půl miliardy světelných let daleko. Podle odborníků byla supernova nejvzdálenějším objektem, který kdy byl pozorován bez optické pomůcky. Pokud se tedy někdo na ten malý kousek oblohy právě díval.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 14/2008, 5. - 11. dubna 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.