Objevy a události týdne č. 12

23. březen 2008

Hrošíci liberijští, dinosaurus za půl milionu, trepanace př.n.l., nálezy na stavbě římského a soluňského metra, Jižní Korea mění kosmonauta.

V národním parku Sapo na jihovýchodě africké Libérie se podařilo zaznamenat přítomnost více než dvaceti hrošíků liberijských - díky čtyřiceti kamerám, které v únoru do zdejšího pralesa instalovali britští vědci. Stále však není možné ani přibližně určit, kolik hrošíků v rezervaci žije; jde totiž o noční zvířata. Předpokládá se, že ve volné přírodě už dnes přežívají právě jen v liberijských pralesích.

V aukční síni Christie's v Paříži budou 16. dubna dražit vskutku exotickou položku - víc než 65 milionů let starou kostru dinosaura Triceratops horridus. Skoro kompletní pozůstatky tohoto druhohorního býložravce byly odkryty v roce 2004 v americké Severní Dakotě. Pokud byste po sedm a půl metru vysoké kostře toužili, musíte mít na kontě minimálně půl milionu eur; a to je teprve vyvolávací cena.

Řečtí archeologové objevili při vykopávkách ve městě Veroia lebku mladé ženy ze 3. století př.n.l., na níž byla provedena trepanace - starověcí chirurgové lebku za živa provrtali a vytvořili v ní otvor. Podobných nálezů ze starověku i pravěku existují stovky. Předpokládá se, že trepanací lebky se léčily bolesti hlavy, zlomeniny lebeční kosti, případně duševní choroby. Velká část pacientů zákrok úspěšně přežila.

V Římě a v řecké Soluni se staví metro, což znamená spoustu práce pro archeology. Vykopávky v Soluni zatím přinesly objev asi tisícovky hrobů z různých období historie. Hloubkové sondáže na místech schodišťových šachet a větracích průduchů nové linky římského metra zase odkryly dílnu na zpracování mědi ze šestého století, středověkou kuchyni i s nádobím a zbytky renesančního paláce.

V dubnu se do vesmíru podívá první jihokorejský kosmonaut. Nebude to však původně vybraný Ko San, bývalý boxer a výzkumník v oblasti umělé inteligence. O personální výměnu požádali Rusové - Ko San totiž opakovaně porušil předpisy během výcviku v ruském Hvězdném městečku. Do kosmu místo něj poletí druhá v pořadí, inženýrka nanotechnologie I So-jon. Ko San zůstane jejím náhradníkem.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 12/2008, 22. - 28. března 2008.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio