Objevy a události týdne č. 12

18. březen 2007

Balvan pro Dänikena a Vesmír, kalifornské veverky s antikoncepcí, trhlina na dně Atlantiku, argentinský prakůň, astronomové bez peněz na sledování asteroidů.

Český Klub skeptiků Sisyfos opět rozdával své anticeny, Bludné balvany. Zlatý balvan v kategorii jednotlivců tentokrát získal záhadolog Erich von Däniken, a to nejen za své "matení veřejnosti", ale zejména za "grandiózní nedůvěru ke schopnostem předků". Kategorii družstev vyhrál časopis Vesmír, díky otištění reklamy na firmu, prodávající přístroj na vysoušení zdiva působením "magnetokinéze".

Kalifornská Santa Monica bojuje s přemnoženými veverkami, kterých v tamním městském parku žije kolem tisícovky. Podle městských úřadů přináší taková koncentrace veverek mnohá zdravotní rizika a je proto nutné jejich počet redukovat. Během léta budou všechny samičky naočkovány hormonální antikoncepcí, která po dobu tří až pěti let zabrání jejich zabřeznutí. Množství veverek se tak postupně sníží.

Uprostřed Atlantiku, poblíž Kanárských ostrovů, se nachází velká trhlina v zemské kůře, kráter o průměru tří až čtyř kilometrů, který vznikl na styku dvou tektonických desek. Badatele, kteří propast objevili, překvapilo, že není vyplněna magmatem. Na místo se vydal tým vědců z britské Durhamovy univerzity, vybavený speciálním robotem, který bude na dně prolákliny odebírat geologické vzorky.

Nedaleko argentinského města San Pedro vykopali tamní archeologové dva zuby pravěkého koně staré půl milionu let. "Prakoník" dorůstal velikosti středního psa a jeho objev způsobil malé paleontologické zemětřesení. Dokazuje totiž, že koně přišli do Jižní Ameriky o mnoho tisíc let dříve, než se dosud přepokládalo. Není dokonce vyloučeno, že by se mohlo jednat o nový, dosud neznámý druh pravěkého koně.

Astronomové z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír monitorují pohyb 769 nebezpečných asteroidů o průměru větším než jeden kilometr. Zemi však mohou ohrozit i podstatně menší planetky, třeba jen stopadesátimetrové. Pro jejich sledování však nemá NASA k dispozici žádné zařízení. Výstavba speciálního teleskopu by stála kolem miliardy dolarů, což přesahuje finanční možnosti agentury.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 12/2007, 17. - 23. března 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio