Objevy a události týdne č. 11

11. březen 2007

Dálkově řízení holubi, nové paryby z Indonésie, nejdelší podzemní řeka světa, pohřebiště u Příšovic kulturní památkou, obří erupce na měsíci Io.

Čínští vědci se chlubí, že dovedou na dálku ovládat let holubů za pomoci elektrod, implantovaných do ptačího mozku. Badatelé z univerzity v Šan-tungu tvrdí, že holubům s implantáty mohou přikázat, aby letěli doleva, doprava, nahoru nebo dolů. Svůj vynález by teď rádi uplatnili i v praxi. Není ovšem příliš jasné, jaké by mohl mít praktické využití.

Celých pět let navštěvovali specialisté z australské organizace pro vědecký a průmyslový výzkum jedenáct vybraných tržišť v indonéských přístavech a zkoumali prodávané ryby. Přitom se jim podařilo popsat dvacet nových druhů paryb - žraloků a rejnoků. Toto bádání je součástí projektu, jehož cílem je zvýšení ochrany paryb v Indonésii a Austrálii. Chcete-li něco chránit, musíte to nejdříve poznat.

Asi nejdelší podzemní řeku světa objevili speleologové na mexickém poloostrově Yucatán. Její tok, spojující dva jeskynní systémy, je dlouhý nejméně 154 kilometry. V oblasti s vápencovým podložím u letoviska Playa del Carmen se podle potápěčů nacházejí i další podzemní toky. Pokud by se prokázalo, že s objevenou řekou souvisí, mohl by se celý systém prodloužit ještě zhruba o 200 kilometrů.

Ministerstvo kultury vyhlásilo za kulturní památku tři tisíce let staré žárové pohřebiště slezské kultury, objevené v Příšovicích u Turnova - bohužel až poté, kdy na něm vyrostlo několik rodinných domků. Archeologové tu během záchranného výzkumu vykopali několik desítek hrobů se stovkami nádob. Na jediné parcele, kterou se podařilo vykoupit, by měla v budoucnu vzniknout malá archeologická expozice.

Americká sonda New Horizons vyfotografovala na Jupiterově měsíci Io obrovskou erupci vulkánu Tvashtar, při níž se vyvržený materiál dostal až do výše 240 kilometrů nad povrch tělesa. Pořídila i fotografie dalších dvou měsíců - Europy a Ganymeda. Sonda New Horizons míří k trpasličí planetě Plutu, kolem níž by měla prolétnout v roce 2015, a k dalším, zatím neurčeným, transneptunickým tělesům.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu 11/2007, 10. - 16. března 2007.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio