Objevy a události týdne č. 03

17. leden 2010

Nejteplejší roky v Austrálii, tygři sumaterští před kamerou, nejstarší čtyřnožci, hrobky dělníků v Gíze, kolik je "slunečních soustav".

Podle australských meteorologů bylo uplynulé desetiletí v Austrálii nejteplejší dekádou od počátku sledování teplotních výkyvů v roce 1910. Průměrná teplota překročila skoro o půl stupně Celsia australský teplotní průměr z let 1961 až 1990. Rok 2009, charakterizovaný vlnami nebývalých veder, byl přitom druhým nejteplejším rokem v dějinách australských měření. Letošní rok by měl být ještě teplejší...

Infračervené automatické kamery pořídily v džungli na indonéském ostrově Sumatra první jednoznačné záběry samice kriticky ohroženého tygra sumaterského s mláďaty. Mezi zoology panují obavy, kde budou malí tygříci hledat vlastní teritorium až vyrostou. Oblast je totiž pod silným tlakem ze strany společnosti na výrobu papíru a palmového oleje. Tygrů přitom žijí na Sumatře už jen asi čtyři stovky.

395 milionů let. Tak starý je zatím nejstarší důkaz o existenci čtyřnohých živočichů na naší planetě. Jejich zkamenělé stopy objevili vědci ve starém lomu v Zachelmie nedaleko města Kielce ve středním Polsku. Obratlovci podobní velkým mlokům tu kdysi obývali nehluboké mořské laguny. Končetiny jim umožňovaly lovit v mělké vodě a dokonce i mimo ní méně pohyblivé živočichy, překvapené odlivem.

V egyptské Gíze byly objeveny další hrobky dělníků, kteří před více než čtyřmi a půl tisíci lety stavěli královské pyramidy. K prvním podobným objevům tu došlo v 90. letech minulého století. Umístění hrobek podle odborníků dokazuje, že na stavbě nepracovali otroci, ale svobodní dělníci. Měli poměrně dobrou lékařskou péči, masitou stravu a své hrobky v podobě malých pyramid stavěli z hliněných cihel.

Výskyt planetárních systémů podobných naší sluneční soustavě není ve vesmíru ani příliš častým, ani příliš řídkým jevem, říká astronom Scott Gaudi. Spolu s kolegy z Ohijské státní univerzity tak usoudil na základě výpočtů a pátrání po exoplanetách. V naší galaxii má prý zhruba každá šestá hvězda planetární systém podobný našemu - s velkými plynnými planetami na okraji. Je to ovšem jen odhad.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 3/2010, 16. - 22. ledna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio