Objevy a události týdne č. 02

10. leden 2010

Zakázané žlázy, neustávající vymírání druhů, klima versus nepřizpůsobiví živočichové a rostliny, rybky s průsvitnou kůží, mistr papírových vlaštovek.

Podle současných evropských regulí není už povoleno používat při výrobě parfémů některé známé ingredience živočišného původu - například cibet, získávaný ze žláz cibetek, castoreum z bobřích žláz a nebo ambru, což je substance vznikající v trávicím traktu vorvaňů. K voňavkám, obsahujícím podobné přísady, si dnes v Evropě můžete čichnout jedině v Osmotéce - muzeu vůní ve Versailles u Paříže.

I přes podobná opatření se však stále nedaří zastavit proces vymírání zvířecích a rostlinných druhů na naší planetě. Podle údajů Světového fondu na ochranu přírody stojí za těmito ztrátami především zneužívání přírody člověkem, pytláctví, ničení přirozeného prostředí a pochopitelně klimatické změny. V roce 2009 postihly podle odborníků neviditelnější ztráty tygry, lední medvědy a nosorožce.

Klimatické změny donutí v budoucnu značnou část živočišných a rostlinných druhů ke stěhování buď na sever a nebo do vyšších poloh. Vědci odhadují, že zhruba třetina těchto druhů vynucený přesun nezvládne dost rychle a vyhyne. Největší problémy pravděpodobně způsobí klimatické změny v zaplavovaných prériích, pobřežních mangrovech a nebo na pouštích, kde se má prostředí měnit nejrychleji.

Japonští vědci vyšlechtili rybky, které mají průsvitnou kůži. Badatelům to umožňuje zkoumat jejich vnitřní orgány, aniž by je museli usmrtit. Díky chybějícímu pigmentu je u rybek možné skrz kůži pozorovat i bijící srdce a dokonce i mozek. Před časem vyšlechtili Japonci také žáby bez pigmentu. Letos by se oba druhy zvířat s průsvitnou kůží měly začít prodávat - laboratořím, školám, ale i soukromníkům.

Japonský inženýr Takuo Toda překonal rekord v délce plachtění papírové vlaštovky. Jeho model se v hangáru japonských aerolinií u tokijského letiště Haneda vznášel skoro 30 vteřin. Toda plánuje v budoucnu vypustit jeden ze svých papírových letounů i ve vesmíru. Spolu s inženýry japonské vesmírné agentury JAXA už navrhl model, který by měl vydržet vysoké teploty při průletu atmosférou a přistát na Zemi.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 2/2010, 9. - 15. ledna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio