Objevování starého Egypta

6. červenec 2008

Nikdo nenapíše lepší kroniku událostí, než člověk, který byl u toho. Letos padesátiletý Český egyptologický ústav našel svého kronikáře v profesoru Miroslavu Vernerovi, který byl očitým svědkem jeho úspěchů i pádů.

Bylo by zbytečné popisovat na tomto místě peripetie, předcházející založení ústavu nebo vyjmenovávat všechny objevy, které naši egyptologové během padesáti let jeho existence ve starobylé zemi na Nilu učinili. Jednak je jich příliš mnoho a pak - Miroslav Verner to ve své nové knize, vydané nakladatelstvím Paseka, dělá lépe a rozhodně čtivěji. Dostala název Objevování starého Egypta.
Je to knížka, která má hned několik úrovní - jako pyramida. Jejími základními stavebními kameny jsou jednotlivé objevy a vyprávění o nich, navlečená jako korálky jednotlivých kapitol v chronologickém pořadí na časové ose. Ptahšepsesova mastaba, záchranná akce UNESCO v Núbii, pyramidové komplexy královny Chentkaus a krále Raneferefa v jižním Abúsíru, nevyloupený hrob hodnostáře Iufay, pohřební komplex vezíra Kara, výzkumy v oáze el-Hajez v Západní poušti a tak dále, et cetera. Neoddělitelnou součástí vyprávění o objevech je i seznámení s metodami archeologické práce v poušti a jejich neustálým zdokonalováním. Dá se říci, že naši vědci jsou v mnoha ohledech doslova průkopníky nových, neotřelých způsobů zkoumání. Tento přístup měl pochopitelně svůj vývoj, který je na stránkách Vernerovy knihy dobře zachycen. Je to její druhá úroveň.
Tou třetí jsou pamětnické vzpomínky na více či méně osudové události, které v minulých padesáti letech ovlivňovaly českou egyptologií a také na lidi, kteří byli původci a hybateli těchto událostí - obyčejných, dramatických, někdy i humorných. Čtenáři mají možnost seznámit se na stránkách Vernerovy knihy se všemi výraznými osobnostmi české egyptologie, s jejich zahraničními i egyptskými spolupracovníky. Budete možná udiveni, jak velkou roli při odborné práci hrají zdánlivě podružné detaily, vědecká předvídavost, neobyčejné štěstí i osudové náhody.
Čtvrtou úroveň představuje Egypt sám - nejen jeho historie, ale i současnost, vztah k památkám, příroda, lidé a společenské změny. Pátou, nejvyšší úrovní knihy, je její zdařilá grafická podoba se spoustou krásných, většinou barevných fotografií na kvalitním papíře. Vše podstatné, o čem se v textu píše, najdete i na obrázku. Je vidět, že knize byla po této stránce věnována opravdu nadstandardní péče. Té odpovídají i nezbytné přílohy - slovníček odborných termínů, chronologický přehled českých egyptologických expedic i egyptských panovníků, bibliografický přehled a nakonec nezbytný rejstřík.
Objevování starého Egypta profesora Miroslava Vernera je krásná kniha, kterou si česká egyptologie opravdu zasloužila. Zaslouží si, abyste ji četli.

Miroslav Verner: Objevování starého Egypta. Půlstoletí českých egyptologických výzkumů ve stínu pyramid. Praha a Litomyšl: Ladislav Horáček - Paseka, 2008. ISBN 978-80-7185-896-6

autor: frv
Spustit audio