O změnách v ústecké MHD ředitelkou dopravního podniku

14. prosinec 2023

Dopravní podnik města Ústí nad Labem oznámil změnu. Od ledna 2024 budeme na všech linkách nastupovat předními dveřmi. Důvodem má být zvýšení bezpečnosti cestujících. Nedojde ke zpožďování spojů? Jak budou řidiči kontrolovat jízdenky? Nezhorší se komfort cestování? Na to ptáme ředitelky ústeckého dopravního podniku Simony Mohacsi.

Nástup jen předními dveřmi hodlá od 1. ledna zavést na všech svých linkách Dopravní podnik města Ústí nad Labem. Dosud toto pravidlo platilo jen po 20. hodině.

„Nástup převážně předními dveřmi bude téměř na všech zastávkách městské hromadné dopravy v Ústí nad Labem. Výjimkou bude nově vzniklé tzv. Elko – což jsou zastávky od Polikliniky po Mírové náměstí, respektive hlavní nádraží. Zde bude zachován nástup všemi dveřmi,” vysvětluje Mohaczi.

Na některých ústeckéch autobusových linkách se už předními dveřmi běžně nastupuje

Nástup předními dveřmi podle ní souvisí i s nákupem 33 parciálních trolejbusů, které budou jezdit i tam, kde není trakční vedeníí, a které tedy v budoucnu nahradí i některé autobusy.

„V některých lokalitách, kam dosud jezdily autobusy, totiž už zavedení nástupu předními dveřmi bylo. Aby nedocházelo ke zmatkům pro cestující, sjednotili jsme způsob nastupování pro všechny vozy,” doplňuje Simona Mohaczi.

Nastupování pouze předními dveřmi bylo doposud zavedeno na lince mezi Neštěmicemi a Mojžířem.

Podobná opatření ale najdeme i v Litvínově nebo v Mostě.

„Toto rozhodnutí hodnotíme jako správné. Výrazně se zlepšila bezpečnost jízdy pro cestující i řidiče. Osobně doufám, že, podobně jako v Mostě a Litvínově, dojde i u nás ke zvýšení tržeb za MHD. Vše ale závisí na našich řidičích, kteří budou muset nově cestující kontrolovat,” konstatuje ředitelka ústeckého dopravního podniku.

Jak bude vypadat kontrola u řidiče? Budeme v MHD potkávat revizory a bude se měnit cena jízdného? Nejen to se dozvíte v přiloženém audiozáznamu celého rozhovoru. Přejeme vám pohodový poslech.

autoři: Lenka Šobová , Zuzana Zejdová , Petra Vališová
Spustit audio

Související