Ústí nad Labem může čerpat více než půlmiliardové dotace – na MHD, učebny i revitalizaci parku

12. září 2022 09:04

Ústí nad Labem se může pustit do úprav ulice Sociální péče, aby se hlavně u nemocnice zvýšila bezpečnost. Umožní to finance z Integrované strategie Ústecko-chomutovské aglomerace. Město a jeho organizace tam mají připravené dotace za více než půl miliardy korun.

Hodnocením pro získání dotace úspěšně prošla také modernizace učeben ve čtyřech základních školách – na Palachově a Jitřní jde o jazykovou a IT učebnu, Základní škola Neštěmická bude mít přírodovědnou a IT učebnu a Základní škola Nová chce učebnu jazyků a digitálních technologií.

Město také obhájilo revitalizaci Mánesových sadů a uspěl i plán městského dopravního podniku na stavbu trolejbusové trati v ulici Výstupní nebo na pořízení inteligentní zastávky a 33 parciálních trolejbusů.

Muzeum města Ústí nad Labem, které chce přestavět bývalou trafostanici na otevřený depozitář, uspělo jen částečně – žádalo přes 92 milionů korun, v dotačních programech je ale na tento plán připraveno necelých 56 milionů korun.

Podle náměstka primátora Pavla Tošovského z ODS je to proto, že na tento záměr ještě není hotový projekt. Muzeum proto podle ředitele Václava Houfka bude hledat i další dotační možnosti a připraví projekt tak, aby se rekonstrukce dala dělat postupně, po samostatných etapách.

Některé investice neuspěly. Většinou proto, že zatím nemají hotovou projektovou dokumentaci

Město stálo i o dotace na další investice – například o revitalizaci aleje v ulici Elišky Krásnohorské, revitalizaci zadního traktu sídliště v Masarykově ulici v centru města, modernizaci učeben v dalších školách nebo vylepšení koupaliště v Brné. Tyto záměry neuspěly proto, že nejsou ještě tak úplně připravené a nemají hotovou projektovou dokumentaci.

Ústečtí zastupitelé budou 12. září o seznamu úspěšných i neúspěšných projektů jednat. Pokud schválí akční plán, tedy aktualizovaný seznam vyhodnocených žádostí o dotace, bude moci město, jeho organizace i další úspěšní žadatelé do roku 2027 tyto dotace čerpat. Netýká se to přitom jen Ústí nad Labem, ale celé ústecko-chomutovské aglomerace.

Spustit audio

Související