Tři kamarádky založily uskupení Promyky. Snaží se o to, aby Ústí žilo a aby bylo hezčí

Michaela Valášková, Olga Jarolímková a Lucie Melničáková jsou tři kamarádky, které se rozhodly zvelebit Ústí nad Labem. Jelikož všechny tři žijí v městské části Klíše, začaly právě tam.

Za pět let své existence se už zasloužily například o obnovu a revitalizaci místního parku Vrchlického sadů nebo o zapojení tamní komunity. Snaží se také podporovat podnikatele a pořádají i kulturní akce.

„Myslím si, že za to může mateřství, protože pokud se stanete matkou a máte prostor se procházet po ústeckých ulicích, parcích a podobně, tak vás to napadne hned,” přibližuje svůj popud ke zlepšení ústeckého prostředí Michaela Valášková.

Právě komunita na Klíši velmi prosperuje a je opravdu soudržná – podle Valáškové je dnešní doba o tom, že si více všímáme a zapojujeme se do dění kolem sebe a snažíme se udělat prostor kolem nás hezčí a snesitelnější.

„Myslím si, že na Klíši funguje hezká sousedská komunita. Když vás potká někdo, jak jdete s pytlem v rukavicích a sbíráte odpadky, tak řeknou, že je to dobrý nápad, a že si také všimli, jaký je tady binec, a abych jim příště řekla, že půjdou se mnou,” popisuje Jarolímková a dodává: „Lidé se podle mě také víc pohybují venku – vnímají to prostředí a mají tendenci se více starat. Snažíme se ukazovat lidem, že je tady toho hodně hezkého, na co můžeme být hrdí a co by stálo za to rozhlásit do světa.“

Kamarádky z Promyky se snaží o kultivaci veřejného prostoru a jeho oživení prostřednictvím všemožných kulturních akcí

Participativní rozpočet byl jednou z příležitostí ke zvelebení Ústí, kterou kamarádky z Promyk využily – díky nim se tak například podařilo zrekonstruovat místní park. Také ale využívají nabídek neziskových organizací, které jim pomáhají v dalších projektech.

Ačkoliv se zakladatelky Promyk zaměřují na rekultivaci hlavně městské části Klíše, kde samy žijí, ovlivňují mnohem širší okolí. Snaží se stmelit komunitu, podpořit místní podnikatele a ukázat Ústečanům, jak může jejich město do budoucna vypadat. Proto mají v plánu i nadále pořádat kulturní akce pro všechny, nejen pro své sousedy.

autoři: Lenka Šobová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.