O víkendu si můžete v Ústeckém kraji užít Podzim na vesnici v Zubrnicích i noční prohlídky terezínské pevnosti

13. říjen 2022

Rytíři na hradě Střekově. Noční prohlídky podzemí v Terezíně. Podzim ve skanzenu v Zubrnicích. Archeologické experimenty v Březně u Loun. Hvězdná módní přehlídka v Mostě. Harry Potter v Děčíně. My Fair Lady v Ústí nad Labem…

Sobota 15. října

Hrad Střekov bude v sobotu opět hostit rytíře ze skupiny historického šermu Corvus milites a také kejklíře; návštěvníky čeká hodokvas a na trhu zboží všeliké. To vše od 10 do 17 hodin. Vstupné dobrovolné a zážitky zaručené!

Corvus  milites

Na zámku v Duchcově 15. října opět ožívají duchové Valdštejnů, kteří zámek obývali skoro 300 let. Valdštejnové z různých generací provedou návštěvníky zámkem i jeho sklepením. Prohlídky začínají v 15.30 a pak pokračují každou půlhodinu až do 20. hodiny. Vyplatí se telefonická rezervace místa předem.

Pro odvážné je tu i další pozvánka – můžete se vydat na prohlídku podzemních chodeb Terezína pouze za svitu svíček a luceren, a to vždy po půlhodině od 18 do 20 hodin. Nutná je rezervace na emailu jan.knobloch@projekt-terezin.cz a pokud to nestihnete, nevadí. Další příležitost budete mít 12. a 19. listopadu.

Statek čp. 61

Jak vypadal podzim na vesnici, to můžete vidět v Zubrnicích. Tamní Muzeum v přírodě připravilo tradiční akci, v sobotu od 9 do 16 hodin se bude předvádět výmlat obilí cepem, stloukání másla, točení žentourem, sušení ovoce, mletí mouky, výroba provazů, uvidíte staré zemědělské stroje, můžete absolvovat výuku školního krasopisu a to nejsou všechny zážitky. Využít můžete i vlakové spojení Zubrnické museální železnice na trati z Ústí nad Labem – Střekova do Zubrnic a zpět.

Do mnohem starší historie láká Archeologický skanzen v Březně u Loun, od 10 do 17 hodin tu v sobotu budou k vidění archeologické experimenty, například tavba železné rudy a zpracování surového železa, keltská vesnička s komentovanými ukázkami řemesel, program doplní přednášky o pravěkých zbraních nebo dlouhých mohylách pod Řípem a součástí programu je i hudební vystoupení Kamila Šedovouse Kaisera, který hraje na  keltskou harfu.

Františkánský klášter v Kadani zve 15. října už od 10. hodin na připomínku bitvy z roku 1742. Prohlédnete si vojenské ležení, pokocháte se vznešeným uměním lovu s dravci a zazní tu i starofrancouzské válečné písně.

Festival Kult

Až do 22. října také pokračuje divadelní festival Kult, tentokrát s podtitulem 25 (K)ROKŮ VPŘED. Celý program najdete na webových stránkách festivalu.

A jestli jste milovníky filmového umění, pak se vydejte do Domu kultury v Ústí nad Labem, kde probíhá 55. ročník soutěže amatérských filmů všech kategorií – Střekovská kamera.

Neděle 16. října

Městské divadlo v Mostě propůjčí v neděli od 18 hodin své prostory 9. ročníku charitativní módní přehlídky Móda a hvězdy.

Pořadatelka Petra Vyoralová jako moderátory opět pozvala Davida Gránského a Karla Kašáka, módu předvedou například Lenka Taussigová, Veronika Kašáková, Andrea Kalousová, Nikol Moravcová a další. Předvedou se i vítězové soutěže Muž roku Dominik Chabr a Matyáš Hložek nebo děti z Klokánku a dětského domova ve Vysoké Peci.

Výtěžek půjde právě na jejich podporu a pomůže i teplickému Klokánku a Nadačnímu fondu Veroniky Kašákové. Děti tak budou moci strávit část prázdnin na horách a na lyžařském kurzu a průvodci usnadní dětem z dětských domovů vstup do samostatného života.

Severočeské divadlo uvádí premiéru muzikálu My Fair Lady

Pokud si chcete odpočinout u nestárnoucích melodií a znovu prožít příběh květinářky Lízy Doolitlové a profesora Higginse, pak zavítejte do Severočeského divadla v Ústí nad Labem V 17 hodin tam začíná nové nastudování muzikálu My Fair Lady. V jedné z rolí – jako nesmělého nápadníka Freddyho, uvidíte ústeckého písničkáře a našeho kolegu Petra Lüftnera.

Podzim na vesnici v Zubrnicích pokračuje i v neděli 16. října. Od 9 do 16 hodin se bude předvádět krom jiného výmlat obilí cepem, stloukání másla, zpracování lnu, pečení sladkých dobrot, uvidíte staré zemědělské stroje, můžete absolvovat výuku školního krasopisu a to zdaleka nejsou všechny zážitky. Využít můžete i vlakové spojení Zubrnické museální železnice na trati z Ústí nad Labem – Střekova do Zubrnic a zpět.

Z filmu Harry Potter a Kámen mudrců

Až do 22. října také pokračuje divadelní festival Kult, tentokrát s podtitulem 25 (K)ROKŮ VPŘED. Celý program najdete na webových stránkách festivalu.

Na komentovanou prohlídku výstavy Harry Potter zve Oblastní muzeum v Děčíně. V neděli od 10.30 do 15 hodin vám sběratelka všemožných pottrovských relikvií a rekvizit Andrea Vendolská bude vyprávět o své lásce k tajemnému světu čarodějů.

Spustit audio