O víkendu pořádáme výšlap na Bukovku. Vypravit se ale můžete třeba na Podzim na vesnici v Zubrnicích nebo teplické Dýňové slavnosti

12. říjen 2023

V sobotu vás všechny zveme na turistický pochod Se Severem na Bukovku, po celý víkend se koná Podzim v Zubrnicích a v neděli si můžete zamlsat na Dýňových slavnostech v Teplicích.

Sobota 14. října

V sobotu se koná už 4. ročník turistického pochodu Se Severem na Bukovku. Jak název napovídá, pořádá ho Český rozhlas Sever ve spolupráci s Klubem českých turistů. Čekají na vás dvě trasy (5,7 km nebo 7,6 km) – obě začínají v 11 hodin u památníku v Malém Březně. Na startu dostanete slosovatelný pamětní list s poukázkou na buřt zdarma. V cíli na Bukové hoře u televizního vysílače bude živá hudba skupiny Harcovníci a účastníci dostanou zdarma DVD Severočeské rozhledny. Jeden vylosovaný získá DAB rádio.

Vysílač Buková hora

Vypravit se můžete také na Podzim na vesnici v Zubrnicích. Návštěvníci skanzenu si budou 14. října od 9 do 16 hodin moci vyzkoušet vybrané zemědělské činnosti. Například jak se cepem mlátilo obilí, jak se zpracovává len a jak se suší ovoce a dozví se víc o tradičních ovocných odrůdách Českého středohoří.

Po celý víkend si můžete užít Dýňové slavnosti v Zahradnictví Dvořák a syn v Teplicích. Je tu bohatý program nejen pro děti – tanec, soutěže, hudba, fotokoutek, dílničky, strašidelné bludiště a samozřejmě vyřezávání dýní i dýňové občerstvení.

Koná se také Hruškový jarmark v Solanech – však tahle obec dala i jméno jedné veleslavné odrůdě hrušek. Pro návštěvníky budou od 13 do 17 hodin k dispozici stánky s řemeslnými výrobky i občerstvením, také uvidíte ukázky práce kováře a hrnčíře, vystoupení skupiny historického šermu Askalon a výstavu obrazů v kostele sv. Martina.

Hrušky (ilustrační foto)

Divadelní festival Kult pokračuje v Severočeském divadle v Ústí nad Labem představením Dejvického divadla Fifty. V komedii Petra Zelenky účinkují Ivan Trojan, Václav Neužil, Martin Myšička a další. Začátek je v 19 hodin. A po představení následuje beseda s tvůrci.

Na hradě Doubravka v Teplicích vás v sobotu od 10 do 17 hodin čeká Armádní den s pestrým programem – ukázky vojenské techniky, práce pyrotechniků, letecký simulátor, radioamatéři, historické zbraně a spousta dalších zajímavostí.

Pro něžnější duše je tu pozvánka na Hraběcí mlsání na zámku Velké Březno. Součástí sobotních prohlídek bude ochutnávka 9chodového menu, které se vařilo pro svatební hosty Gabriely Chotkové a Františka Schönborna v roce 1896.

Průčelí zámku Duchcov

A pro ty, kteří se rádi bojí, by mohly být zajímavé hrané prohlídky pro rodiny s dětmi na zámku v Duchcově – Duchové na Duchcově.

Pokud jste ale blízko Podbořan, můžete se tam vypravit na Podzimní výstavu drobného zvířectva. V chovatelském areálu se od 8 do 14 hodin můžete obdivovat výstavním exemplářům králíků, holubů, drůbeže i exotů.

A když už budete v Podbořanech, tak blízko, na kopci Rubín, startuje ve 14 hodin soutěžní drakiáda pro děti i dospělé.

Neděle 15. října

I v neděli se ještě konají Dýňové slavnosti v Zahradnictví Dvořák a syn v Teplicích. Je tu bohatý program nejen pro děti – tanec, soutěže, hudba, fotokoutek, dílničky, strašidelné bludiště a samozřejmě vyřezávání dýní i dýňové občerstvení.

Dýně jsou náročné na živiny.jpg

Na jablcích si můžete pochutnat už od 10 hodin na Jablečných slavnostech na Střelnici ve Varnsdorfu. Okoštovat ale můžete i různé druhy cidrů, mošt, dortíky, perníčky, uzeniny, med, zavařeniny a třeba i pořídíte nějaké zásoby na zimu.

I v neděli pokračuje Podzim na vesnici v Zubrnicích. Návštěvníci skanzenu si budou moci od 9 do 16 hodin vyzkoušet vybrané zemědělské činnosti. Například jak se cepem mlátilo obilí, jak se zpracovává len a jak se suší ovoce a dozví se víc o tradičních ovocných odrůdách Českého středohoří.

V Ústí nad Labem se v neděli doslova roztrhl pytel s divadelními představeními – v 9.30 a v 11 hodin sehraje Studio Damúza v Hraničáři pohádku pro děti. Je to součást festivalu KULT, který večer v 19 hodin pokračuje novou inscenací Krajina se sklady v Činoherním studiu.

26. ročník ústeckého divadelního festivalu Kult: Damúza

V 15 hodin si ještě můžete dopřát baletní pohádku Popelka v ústeckém Severočeském divadle, a aby toho nebylo málo, tak ústecký Dům kultury zve na 19. hodinu na komedii Královny s Vilmou Cibulkovou, Janou Bouškovou a Karolínou Půčkovou.

Móda a hvězdy – to je jubilejní 10. ročník charitativní módní přehlídky v Městském divadle v Mostě. Krásné kousky z nové kolekce předvedou slavné osobnosti a celým večerem vás provedou David Gránský a Karel Kašák. Móda a hvězdy budou opět pomáhat tam, kde je to potřeba: Dětskému domovu Vysoká Pec, dále Klokánku v Teplicích a Nadačnímu fondu Veroniky Kašákové. Začátek je už v 18 hodin.

A s heslem "Ani jedna neděle bez pohádky" zveme do Pohádkového lesa – start je ve 13 hodin u zámku v Libouchci a titulek zní: Cesta kolem světa za 80 minut.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.