O veřejný výlov Habrovického rybníka v Ústí nad Labem byl zájem. Lidé si odnášeli kapry i amury

25. říjen 2021 08:46

Habrovický rybník v okrajové části Ústí nad Labem je bez vody a bez ryb. Metráky ryb skončily v Labi a okolních rybnících nebo v chovných sádkách v nedalekém Chlumci. Ryby ze sádek se na jaře vrátí do Habrovic, ostatní budou lovit sportovní rybáři. Po loňské pauze byl výlov opět veřejný a lidé si mohli koupit část kaprů a amurů.

Květoslav Jelínek z ústeckého Krásného Března si odnáší právě vylovenou rybu, na výlov přišel s manželkou i vnukem. „Ryby, ty můžeme – raději máme amura, ten je lepší než kapr. Chtěli jsme, aby vnuk viděl ryby a výlov, a také, abychom se dostali ven z baráku,“ shrnul.

První zátah zahájili rybáři v osm hodin ráno, byl u toho i Martin Fengl. „Je zima, ale jak jsme ohnutí nad tou přebírkou, tak hlavně bolí záda,“ popisuje nelehkou práci rybářů při výlovu.

Ryby z Habrovického rybníku putují do Labe a rybářských revírů

Jednal ústeckého rybářského svazu Josef Kusebauch je spokojený s úlovkem i s počasím.

„V té vodě se drží víc kyslíku, když je chladno. A manipulace s rybami je pak také lepší. Letos tady odlovíme asi 8 000 kusů kapra, dva metráky štiky, tři metráky amurů a jeden metrák línů. Pak jsou tady ještě drobné bílé ryby. A všechny tyhle ryby přijdou do revíru – to znamená, že to nejsou tržní ryby na Vánoce. Vysypou se do rybářských revírů – do rybníků, do Labe, kde je pak loví sportovní rybáři,“ vysvětluje Kusebauch.

Vloni rybáře o ryby z Habrovického rybníku připravili kormoráni.

„Když ty ryby byly ještě menší, byly tady vysazené, tak během zimy sem nalítli kormoráni a zdecimovali nám tu obsádku, takže jsme těch ryb měli málo., Letos si ale myslí, že můžeme být spokojeni,“ dodává jednal ústeckého rybářského svazu Josef Kusebauch.

Vypuštěný, víc jak 11hektarový rybník by se měl nechat přes zimu vymrznout a na jaře napustit. Rybáři to prý ale raději udělají dřív – mají obavy o to, aby byl dostatek vody.

Spustit audio

Související