O půlnoci začne po 10 letech sčítání lidu. Lidé mohou nově dotazník vyplnit i elektronicky

26. březen 2021 13:14

O půlnoci začne fungovat web „scitani.cz“ – po 10 letech tak opět začíná v České republice sčítání lidu. Vůbec poprvé si lidé mohou vybrat, jestli dotazník vyplní elektronicky, nebo dají přednost papírové formě.

Online verze sčítání vznikla především kvůli pandemii koronaviru. Statistici tak zjišťují údaje, které se jinak zjistit nedají. Data pak slouží především veřejné správě při plánování rozvoje sociální a zdravotní péče, školství nebo dopravy.

Čtěte také

Kromě osobních údajů, včetně vzdělání, zajímá Český statistický úřad například i to, jestli lidé bydlí ve vlastním domě, v pronajatém domě, nebo v bytě. Vyplňují se i údaje o lidech ve společné domácnosti, informace o vybavenosti energiemi, vodou a způsobu vytápění. Otázky, týkající se národnosti a náboženské víry, jsou dobrovolné.

Za pacienty v nemocnicích může online formulář vyplnit někdo z rodiny – pozor, je nutné znát i číslo občanského průkazu, nebo pasu. Je také možné vyplnit později přímo v nemocnici papírový formulář.

Na listinném sčítání bezdomovců se pak statistici dohodli s organizacemi, které jim pomáhají.

Online formulář bude možné vyplnit na webu „scitani.cz“ od dnešní půlnoci do 9. dubna. K dispozici je také mobilní aplikace.

Papírový formulář si mohou lidé vyzvednout od 17. dubna do 11. května na některých poštách a kontaktních místech – seznam je na webu Českého statistického úřadu.

Dotazník jim také domů mohou přinést sčítací komisaři. Zpátky ho pak lidé doručí poštou v odpovědní obálce.

Účast na sčítání lidu je ze zákona povinná – za nevyplnění formuláře hrozí pokuta až 10 tisíc korun.

Spustit audio

Související