O místo v senátu za Teplicko má zájem 11 lidí. Doplňovací volby budou na konci března

11. únor 2020

11 lidí se utká o senátorské křeslo za Teplicko po zesnulém Jaroslavu Kuberovi z ODS. Je to o 2 víc než při volbách v roce 2018.

ODS vyšle do boje o post senátora primátora Teplic Hynka Hanzu, který Kuberu v roce 2018 vystřídal i v primátorské pracovně.

Jako nezávislý chce štěstí u voličů opět zkusit ředitel teplického gymnázia a zastupitel města Zdeněk Bergman – právě on se při minulých volbách dostal do druhého kola s Jaroslavem Kuberou. Podporuje ho hnutí Senátor 21 a TOP09.

Hned dva kandidáty bude mít město Bílina – jedním z nich je komunistický hejtman a bývalý starosta města Oldřich Bubeníček, tím druhým je současná starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová z hnutí ANO.

Dalším starostou, který se chce dostat do Senátu, je Zbyněk Šimbera z ČSSD, který stojí v čele města Duchcov.

Novou senátorkou se chce stát i starostka Hrobčic Jana Syslová, která kandiduje za hnutí Starostové a nezávislí.

Přihlášku podal také krajský zastupitel Bohumil Ježek z SPD – do krajského zastupitelstva ale v roce 2016 kandidoval za hnutí ANO.

Piráti sází na odborníka na regionální rozvoj Tomáše Tožičku z Prahy, který má kořeny na Teplicku. Je to živnostník – vystudoval střední průmyslovou školu i teologii a jeho hlavním tématem je rozvoj chudých regionů.

Svého kandidáta chce i Trikolóra – tu by měl reprezentovat ředitel Střední školy obchodu a služeb v Teplicích Zdeněk Pešek, který v minulých komunálních volbách neúspěšně kandidoval za Stranu práv občanů Zemanovci.

Všechna jména platných kandidátů budou známa do 27. února – o jejich registraci rozhodne teplický magistrát – teď běží lhůty na kontrolu a případné doplnění přihlášek.

Samotné doplňovací volby budou 27. a 28. března.

Spustit audio

Související