O aktuální povodňové situaci v Ústeckém kraji s Jiřím Machem z Povodí Labe

19. září 2024

Velká voda v našem kraji letos sice nezpůsobila takové škody jako v roce 2002, přesto ale stoupající hladina Labe ovlivnila život třeba na Litoměřicku i v Ústí. O aktuální situaci v Ústeckém kraji si povídáme s Jiřím Machem z Povodí Labe.

Hladina Labe v Ústí nad Labem už klesá. V současné době by už asi nic nemělo situaci zhoršit, protože předpokládané srážky jsou poměrně malé.

V souvislosti s Vltavskou kaskádou se mluví o tom, jestli sem ještě nějaká větší masa vody nepřiteče, protože v jižních Čechách ta situace ještě není klidná.

„Myslím si, že by se u nás nemělo stát nic neobvyklého. Vltavská kaskáda zafungovala skvěle – měly se potkat dvě povodňové vlny u Mělníka. Po dohodě ale Povodí Vltavy přivřelo odtok z Vraného, takže vlna odtekla na Labi a teprve potom se upustila voda z Vltavy. Díky tomu se snížila kulminace Labe v Ústí nad Labem a v Děčíně,“ vysvětluje Jiří Mach z Povodí Labe.

Kde vidí největší problém na řece Labi? Proč jsou stále uzavřené některé komunikace?  A proč nemá na starosti protipovodňovou vanu pod Benešovým mostem na starosti právě Povodí Labe? Nejen to se dozvíte v přiloženém audiozáznamu.

autoři: Lenka Šobová , Petra Vališová
Spustit audio