Nudlová pánev

Suroviny: 500g kuřecích prsních řízků, balení čínských nudlí, 2 velké mrkve, 1 pórek, sójová omáčku, olej, sůl, směs koření na čínu, kari koření, chilli koření, bílé víno.

Postup: Nejprve omyjte kousky kuřecího masa. Nakrájejte je na malé kostičky, vložte do misky a přidejte kari koření, směs koření na čínu a zakapejte sójovou omáčkou. Nechte v chladničce chvíli odležet. Zatímco bude maso odpočívat, omyjte a očistěte mrkve a pórek. Mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, pórek na kolečka. Vezměte si dostatečně velkou pánev, do které se vejde nejen maso, ale také zelenina a čínské nudle. Na pánev nalijte olej. Jakmile bude olej rozpálený, vložte do pánvičky naložené kuřecí maso i s omáčkou. Maso opékejte zhruba 15 minut. Poté přidejte do pánve nastrouhanou mrkev, nakrájený pórek, podlijte bílým vínem, přidejte ještě sójovou omáčku a duste pod pokličkou. Duste tak dlouho, dokud se víno i omáčka nevypaří. Ideální je, když je zelenina osmažená, tj. veškeré tekutiny jsou vypařené a zelenina dostane více, než nazlátlý vzhled. Pozor, při dušení zeleninu a maso promíchávejte, aby se Vám směs nepřichytla a nepřipálila. Mezitím co se bude maso a zelenina dusit, připravte si čínské nudle. Vezměte si velký hrnec a dejte do něj vařit vodu. Jakmile začne voda vařit, osolte ji a vložte do hrnce balíček čínských nudlí. Vařte je pouze po dobu dvou minut. Pak je ihned proceďte a přidejte k hotovému dušenému masu se zeleninou. Směs masa, zeleniny a nudlí opatrně míchejte a společně opékejte po dobu cca 5 až 10 minut, aby došlo ke spojení veškerých chutí a máte hotovo. Můžete servírovat na talíře. Ten, kdo má rád ostřejší chutě, může ještě pokrm před servírováním dochutit chilli kořením.

autor: Petr Novotný

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.