Nožířské slavnosti, divadlo, muzikály i festival k vína jsou o víkendu k vidění v Ústeckém kraji

4. srpen 2022

První srpnový víkend je v Ústeckém kraji opět nabitý kulturou – konají se například nožířské slavnosti, festival vína, Muzikálové léto, hudební festivaly všeho druhu a k vidění je i řada divadelních představení.

Sobota 6. srpna

Kdo by neměl, nebo alespoň neznal slavný nožík „rybičku“ z Mikulášovic. Právě tam 6. srpna od 10 hodin mají Nožířské slavnosti, které současně připomínají 90. výročí otevření zdejší plovárny. Program je víc než bohatý – střelba z dobových zbraní, ukázky kovářské práce, historický šerm, sokolníci, prohlídky výroby nožů, aktivity pro děti, živá hudba a také ohňostroj.

Nejslavnějším nožem firmy Mikov zůstává tzv. rybička

Zámek Duchcov je spjatý se jménem velkého dobrodruha a milovníka Giacoma Casanovy. V sobotu od 19.30 tam začíná 25. ročník celorepublikové soutěže neprofesionálních zpěváků milostné písně. V porotě zasednou Miluška Voborníková, Felix Slováček a Standa Hložek, večerem bude provázet Alexandr Hemala.

Letní divadelní festival na tvrzi v Divicích na Lounsku pokračuje v sobotu od 20 hodin komedií Tři grácie z umakartu aneb Co všechno se může stát v panelákové kuchyni mezi pohřbem a svatbou. V titulních rolích uvidíte Zlatu Adamovskou, Ilonu Svobodovou a Anežku Rusevovou.

Na Zámeckém náměstí v Teplicích začne 6. srpna ve 13 hodin premiérový ročník festivalu vína. Představí se 20 českých a moravských vinařů, nebude chybět food zóna s různými pochoutkami ani muzika, ať už cimbálovka Trnka nebo kapela Like-it.

Přípitek se sklenkami vína

Jiřetín pod Jedlovou zve do Malého lesního divadla na sobotní 17. hodinu – na prodejní módní přehlídku „30 let nejen v krajkách“, která připomíná výročí založení Vzdělávacího spolku uměleckých řemesel.

Vodní hrad v Budyni nad Ohří se od pátku do neděle rozezní folkem, bluegrassem a country muzikou v podání špičkových kapel – na festivalu Budyňský poutník vystoupí například Kliďánko, Schovanky, Hop trop, Malina Brothers, Cop, Poutníci, Franta Kasl Band, Jindra Kejak a další.

Pokud máte rádi motorky, udělejte si výlet do Mostu – po celý víkend tam autodrom pořádá Czech Moto Classic – závody historických motocyklů, vstup je zdarma a začátek už v 9 hodin.

Neděle 7. srpna

Muzikálovou pohádku Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka Princové jsou na draka nabízí v neděli nádvoří zámku v Teplicích, začátek je v 17 hodin.

Průčelí zámku

Nedělní muzikálový večer můžete prožít na zámku v Ploskovicích – od 20 hodin se můžete nechat unášet krásnými melodiemi ze světových muzikálů – jako jsou například Jesus Christ Superstar, Bídníci, Fantom opery a další.

V neděli od 15 hodin začíná další díl hudební série Malý Hamburk v Ústí nad Labem –tentokrát to bude ve znamení písmenka Š – hrát a zpívat budou Štěpán a Brigita, Šoulet – členové téhle skupiny se žánrově charakterizují jako polka-punk, ale klezmer z jejich muziky čiší taky. Program pak uzavře dixielandově písničkářské seskupení Šouflšou.

Jedna z položek seznamu nejvíce zchátralých památek v Ústeckém kraji - tvrz v Divicích na Lounsku.

Nádvoří a zahrady tvrze Divice na Lounsku budou 7. srpna od 20 hodin patřit slavné klasické komedii Carla Goldoniho Poprask na laguně. Studio DVA ji hraje se od roku 2016 a diváci se u ní stále skvěle baví. Temperament, rvačky, hádky, usmiřovačky – člověku se ani nechce věřit, že tuto komedii napsal Goldoni v roce 1762. Hrají Eva Holubová, Bob Klepl, Jana Krausová, Petr Pěknic a další.

Za pohádkou se můžete v neděli vypravit na zámek Velké Březno – od 14 hodin tu pražské Divadlo Na kolečku odehraje tu O třech kůzlátkách.

Pohádky se dočkají i děti v Kadani – ve Františkánských zahradách v 16 hodin se budou moci podívat, jak to dopadlo s Lakomou Barkou.

Kinematograf bratří Čadíků dorazil do Lovečkovic. Promítá se v parku od 21.30 a v neděli je na pořadu film Gump – pes, který naučil lidi žít. Dobrovolné vstupné opět pomůže některému charitativnímu projektu.

Varhany v kostele svatého Jana Křtitele v liberecké Rochlici

V neděli také začíná Festival varhanní duchovní hudby ve Filipově – ve 14 hodin se ve zdejší bazilice rozezní varhany pod rukama Petra Čecha a trubka Waltera Hofbauera. Na programu jsou skladby Bachovy, Händelovy, Mendelssohna-Bartholdyho a Petra Ebena.

Na závěr tu máme pozvánku na Mejdan na koupálku v Lovosicích. Ve 13 hodin začíná velká letní párty pro děti i dospělé, na souši i na vodě. Čeká vás pirátské hledání pokladu, modelování balónků, aquazorbing, beach volejbal, živá hudba a další atrakce.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.