Nový pavilon vodního ptactva letos v ústecké zoo nebude. Místo něj je v plánu výběh pro mandrily

14. leden 2021 09:57

Zoologickou zahradu v Ústí nad Labem od konce loňského listopadu dočasně vede její veterinář Dušan Usvald. Má některé krátkodobé plány, ty dlouhodobější by chtěl uskutečnit, pokud by uspěl ve výběrovém řízení na místo ředitele.

Zoo chtěla původně letos obnovit pavilon vodního ptactva a postavit pavilon pro ptactvo jihovýchodní Asie. Tyto plány ale už v současnosti neplatí – u obou projektů zatím zoo vyřizuje stavební povolení, problém je ale v penězích.

Na zbourání a stavbu nového pavilonu pro vodní ptáky má zahrada od města 5 milionů korun, podle Usvalda to ale byla podhodnocená částka, protože projektant odhadl náklady na 10 milionů.

Pavilon pro ptactvo jihovýchodní Asie by měl stát zhruba 12 milionů korun – návštěvníci by v něm konečně mohli vidět zoborožce vrásčité, kteří zatím žijí jen v zázemí.

Zoologická zahrada se proto bude podle Usvalda snažit shánět peníze i jinde než u města – například od sponzorů.

Výběh pro mandrily by mohl být hotový ještě letos

Současnou prioritou ústecké zoo je obnovení plnohodnotného členství v Evropské asociaci zoologických zahrad a akvárií. Proto musí provést nějaké změny k lepšímu.

Dušan Usvald má plán, který by se podle něj mohl uskutečnit ještě letos a přitom by nebyl tak drahý.

EAZA například kritizovala podmínky chovu opic, konkrétně mandrilů rýholících.

„Máme v plánu vybudovat pozemní výběh v místě současného ustájení vlka hřivnatého a emu hnědého s přirozeným podkladem. Ti mandrilové se rádi hrabou v zemi, zkoumají kameny, větve a hledají různé věci,“ vysvětlil Usvald.

S příchodem do přirozenějšího prostředí by se také mandrilové mohli začít chovat přirozeněji než v umělých klecích s pár větvemi.

Chov orangutanů v zoo zřejmě dočasně skončí, možná se ale podaří udržet chov slonů

Dušan Usvald by chtěl dočasně přerušit chov orangutanů. Ti totiž v ústecké zoo mají, i podle EAZA, naprosto nevyhovující podmínky. Podle Usvalda by mohla časem zoo chov orangutanů obnovit, až by pro ně měla vhodný pavilon. Stavba nového, nadčasového pavilonu je ale podle něj během na dlouhou trať – i vzhledem k vysokým nákladům.

Čtěte také

Dalším důvodem pro přesun orangutanech samic do jiné zoo je i to, že Ňuninka pochází z volné přírody. Její geny má i její dcera Cantik, proto by bylo vhodné, aby se ještě dál rozmnožovaly, dokud to bude možné.

Proto už Dušan Usvald zahájil jednání s koordinátorem chovu a dalšími zoologickými zahradami o jejich přestěhování.

Nejstarší orangutan, kříženec Ferda, v Ústí dožije – i kvůli jeho zdravotním problémům, které jsou momentálně stabilizované.

O stěhování slonice Delhi se stále jedná – dočasný ředitel ale nevyloučil ani tu možnost, že by naopak mohla dostat nějakou kamarádku.

Spustit audio

Související