Oblíbení orangutani z ústecké zoo se přestěhují na Nový Zéland – budou tam mít lepší podmínky

10. srpen 2020 14:45

Obě samice orangutana bornejského čeká stěhování ze zoo v Ústí nad Labem až do Aucklandu na Novém Zélandě. V Ústí totiž žijí Ňuňinka s dcerou Cantik v nevyhovujících prostorách. Upozornila na to už loni kontrola Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií.

Původní pár Ňuňák a Ňuninka zůstali v Ústí v roce 1989 po natáčení filmu „Dva lidi v zoo“. Podle mluvčího Matěje Kynšta se ukázalo, že měla padělané dokumenty a pocházejí z volné přírody: „Tak jsou vlastně nepříbuzná všem ostatním orangutanům zapojeným do evropského chovu. To je činí geneticky velmi cennými.“ I to je další důvod stěhování samic.

Orangutani žijí v ústecké zoo v nevyhovujících podmínkách

Zařídit transport potrvá podle zoologa Lukáše Štěrby 6 až 9 měsíců: „V současné době řešíme vývozní povolení. Potom se budeme muset domluvit na veterinárních podmínkách a zahájit karanténu. Budeme muset vyrobit transportní klece, domluvit letecké transporty a pak ty naše orangutaní samice trénovat do těch klecí – tak, aby pak v ten den toho transportu všechno klaplo.“

Odjezd samic neznamená konec chovu orangutanů – spíše přestávku.

„Chceme začít fungovat s novým pavilonem primátů – nejen orangutanů, ale i dalších, asijských druhů, primátů. V současné době začínáme připravovat základní projektovou dokumentaci. Vzhledem k tomu, že ta stavba bude asi nejrozsáhlejší, která zatím v naší zoo byla postavena, tak si myslím, že se to bude tak tři čtvrtě roku až rok projektovat,“ vysvětlil ředitel Roman Končel.

Další dobu pak potrvá výstavba, která bude, podle současných velmi předběžných odhadů, stát přes 100 milionů korun. Na ni zatím město nemá připravené peníze. Do nového pavilonu slíbil koordinátor chovu mladý pár orangutanů bornejských.

Do nového pavilonu slíbil koordinátor chovu mladý pár orangutanů bornejských.

Spustit audio

Související