V ústecké zoo se po pěti letech narodila panda červená

31. červenec 2020 10:40

V Zoologické zahradě v Ústí nad Labem se po pěti letech narodilo mládě pandy červené. Přišlo na svět 5. července a podle mluvčího Zoo Matěje Kynšta měli chovatelé zpočátku obavy, jak se o něj budou rodiče starat. Odchov je ale bez problémů.

„Jde o prvního společného potomka samce Eugenia a samice Anmar, která přicestovala v loňském březnu z anglického Drusillas Zoo Parku,“ říká tiskový mluvčí Zoo Matěj Kynšt.

„Na počátku panovaly obavy, jak svou úlohu rodičů oba zvládnou, avšak odchov probíhá bez problémů a oba novopečení rodiče se o přírůstek vzorně starají. První měsíce svého života stráví mládě spolu se svou matkou v boudičce, která jim slouží jako úkryt. Návštěvníci ho tak budou moci vidět za několik týdnů, až začne prozkoumávat expozici,“ vysvětluje Kynšt.

Zatím je mládě v boudičce se svou matkou. Návštěvníci ho uvidí za několik týdnů, až začne prozkoumávat expozici. Podle zástupce ředitele pro chov a zahradnictví Lukáše Štěrby zatím není známé pohlaví mláděte, protože je na veterinární prohlídku brzo. Zoo chová tyto stromovité šelmy ze střední Asie od roku 1996 a jde o páté mládě od té doby.

Pandy červené obývají ve střední Asii vysoké nadmořské výšky, výborně šplhají do korun stromů, kde tráví i většinu času. Hlavní složku jejich jídelníčku tvoří listy a výhonky bambusu. Pandy červené jsou vedeny jako ohrožený druh, a to především díky ztrátě přirozeného prostředí a také lovu kvůli atraktivní kožešině. V zoologických zahradách jde ale dnes už o zcela běžný druh.

 

zdroj: Zoo Ústí nad Labem
Spustit audio