Novou střední průmyslovou školu Strojírna Litvínov letos kvůli pandemii koronaviru neotevře

10. březen 2021 14:10

Nejen na Mostecku si strojírenské podniky stěžují na absenci kvalifikovaných techniků na trhu práce. Strojírna Litvínov se proto rozhodla otevřít vlastní průmyslovou školu a učební obory. Škola měla přivítat první studenty letos v září. Pandemie koronaviru ale zahájení provozu školy odložila na září příštího roku. 

„Dotklo se to tady firmy, protože se o rok odkládá příchod vystudovaných lidí – ti nám budou chybět,“ konstatuje dílenský mistr Strojíren Litvínov a budoucí mistr odborného výcviku Vladimír Bína. Podle něj chybí ve výrobě kvalifikovaní technici už několik let.

„Na dílně, na obráběcích strojích, minimálně pět či šest lidí chybí. A u zámečníků nám také chybí aspoň šest až deset lidí,“ upřesňuje Bína.

Strojírenské firmě měli studenti pomáhat v rámci praxe už od prvního ročníku, tedy už letos na podzim. Kvůli pandemii se tak ale nestane.

„Důvode je pandemie koronaviru. Na to září 2022 jsme ale připraveni – v příštích týdnech budeme startovat náborovou kampaň. Počítáme s tím, že pokud bude možné osobní setkání, tak na podzim, na výstavách středních škol i v našich prostorách, rádi uvidíme první zájemce,“ říká ředitel budoucí školy Michal Tarant.

Škola nabídne zájemcům o techniku osobní přístup

Strojírenský podnik si zakládá na tom, že přijme jen ty studenty, kteří mají o techniku skutečný zájem a chtějí se oboru věnovat dlouhodobě. Škola chce proto v rámci přijímacího řízení se zájemci o studium osobně mluvit.

To je také důvod, proč pandemie start průmyslovky odložila.

„Není asi úplně moudré nabírat žáky distančně. Nemohli jsme se nikde představit, nemohli jsme představit náš koncept osobně. Samozřejmě jsme fungovali na sociálních sítích a na internetu, ale takové to setkávání napřímo, to tady vlastně úplně odpadlo,“ konstatoval Tarant.

Škola nabídne čtyřletý maturitní obor strojírenství a tříleté obory strojní mechanik a obraběč kovů. Školné studenti platit nebudou.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související