Litvínov chce zřídit pro děti „technické kluby“. Mají jim otevřít svět techniky a robotiky

10. říjen 2019

Výrobní podniky na Mostecku si delší dobu stěžují na nedostatek technicky kvalifikovaných pracovních sil. V Mostě proto už před třemi lety zavedli na základních školách technické vzdělávání. V sousedním Litvínově s tím chtějí začít také.

Učitel Pavel Šiktanc učí žáky 5. třídy soukromé sportovní základní školy v Litvínově informatiku a robotiku: „Už ne textový editor a podobné věci, ale snažím se do toho zakomponovat určitou algoritmizaci, programování. Hučí tady 3D tiskárny – to zrovna tiskneme model hodin na fyziku.“

Ředitel školy Pavel Škramlík vysvětlil, proč sportovně založená škola vybudovala moderní dílny, kde nechybí ani moderní obráběcí stroje: „Děti si to minimálně vyzkouší, ta škola jim v tom může pomoci. Najde se spousta dětí, které v manuální činnosti najdou zalíbení.“

Lidé s technickým vzděláním na trhu práce dlouhodobě chybí

To, že na trhu práce chybí uchazeči s technickým vzdělaním, říkají personalisté ve výrobách například v průmyslové zóně Joseph na Mostecku.

Stejnou zkušenost mají i ve výrobním závodě Simona Plast v Litvínově.

„Potřebujeme lidi do výroby, kteří to technické vzdělání mají. Málo kdo k nám přijde jako hotový člověk,“ říká personalistka Jitka Vokáčová.

Ústecký kraj chce vznik „technických klubů“ dotovat miliony korun

Situace na trhu práce inspirovala Ústecký kraj k dotační výzvě na vznik tzv. „technických“ klubů. Kraj poskytne městům na jejich organizaci miliony korun.

„Měly by děti zaujmout, proto jsou v nich nejen takové oblasti, jako jsou například řemesla, ale je tam i robotika, stavebnice, 3D tisky,“ vysvětluje místostarostka Litvínova Erika Sedláčková z KSČM.

Podle personalistky Jitky Vokáčové technické vzdělávání na základních školách bude mít na situaci na trhu práce jen minimální vliv.

„To, že se bude technické vzdělání učit už na základních školách, nic neznamená – v tomhle věku si s tím děti ještě neumí moc poradit, na těch školách nemají to zázemí. Vůbec si nedělám iluze o tom, že se něco změní k lepšímu,“ komentuje snahu kraje Vokáčová.

Technické kluby začnou fungovat od září 2020, a to jak na základních školách, tak v rámci volnočasových kroužků.

autor: Jan Beneš
Spustit audio

Související