Bezpečnost dětí na silnicích u základních škol v Mostě začala opět zajišťovat školní dohledová služba

2. září 2019

Před základní školy v Mostě se po prázdninách vrátili pracovníci školní dohledové služby. Ráno, v poledne i odpoledne pomáhají dětem při přecházení frekventovaných silnic a dávají pozor i na pořádek v okolí škol.

„Dává mi to možnost být s dětmi i jejich rodiči, to všechno okolo. Dohlížím, aby se něco nestalo, aby děti přecházely přes silnici tak, jak se má, aby dávaly pozor a rozhlížely se,“ popisuje svou práci v rámci školní dohledové služby Marie Kutová.

U přechodů pro chodce dohlíží na školáky už čtvrtým rokem. Smlouvu má ale vždy jen od září do června. Na prázdniny se hlásí do evidence úřadu práce.

Školní dohledová služba v Mostě

Městská policie pak žádá během prázdnin úřad práce o dotaci na výplaty pro pracovníky školní dohledové služby na nový školní rok. Marie Kutová tak během prázdnin nemá jistotu, že od září nastoupí do práce, kterou má ráda.

Městské policii se podařilo získat dotace na výplaty 12 pracovníků školní dohledové služby, tedy na stejný počet, jako v minulém školním roce.

„Máme 12 pracovních míst pro pracovníky školní dohledové služby, k tomu vypomáhá ještě 18 asistentů prevence kriminality. Uvažovali jsme, že letos ten počet navýšíme, ale díky tomu, že vypomáhají asistenti prevence kriminality, to nebylo zapotřebí,“ říká mluvčí strážníků, Veronika Loucká.

Místa, kde školní dohledová služba dohlíží na bezpečnost dětí, si vybírají ředitelé škol i rodiče žáků. Kromě dohledu u přechodů pro chodce pracovníci školní dohledové služby kontrolují tedy i okolí školy – například jestli žáci nekouří nebo nešikanují své spolužáky.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související