Novinky, zajímavosti, kuriozity č. 29

15. červenec 2006

Zemětřesení a propustnost hornin, mravenčí krokoměr, odpuzovač klokanů, nová hrobka v Údolí králů, prastaré kontakty Číny se západním světem, Památník lovců mamutů, další kosmický projektil, ISS krátce v ohrožení, Plutovy měsíce mají jména.

Vědci z univerzity v Santa Cruz zkoumali prosakování studniční vody v souvislosti se zemětřeseními na území Kalifornie a zjistili zajímavou skutečnost: po každém zemětřesení se zvýšila propustnost hornin, a to až trojnásobně, a trvalo měsíce, než se vrátila k normálu. Odborníci věří, že by se vytváření umělých otřesů dalo využít ke zvýšení těžby ropy. Zatím však netuší, jak při simulaci zemětřesení za pomoci přístrojů vyladit ty "správné" vibrace, které by průtok ropy opravdu zvýšily.

Pouštní mravenci rodu Cataglyphis mají vrozený krokoměr, který jim usnadňuje orientaci. Švýcarští vědci to zjistili tak, že nechali mravence dojít k deset metrů vzdálenému zdroji potravy a před zpáteční cestou jim upravili délku končetin. Mravenci se zkrácenými končetinami se zastavili v půli cesty, mravenci, kterým vědci nohy prodloužili štětinami, svůj podzemní úkryt o celých pět metrů přešli. Pokud však vyšli mravenci za potravou s již upravenými končetinami, domů vždy neomylně trefili.

Nejlepším odpuzovačem klokanů je podle australských badatelů moč divokých psů dingo. Jakmile ji klokani ucítí, dají se na útěk. Vědci se teď snaží izolovat z této moče aktivní látky, které by se daly vyrábět v dostatečném množství pro komerční účely. Páchnoucí postřik by mohl chránit před spasením nově vysazovanou vegetaci na místech bývalé těžby. Také by s ním bylo možné odpuzovat klokany od silnic, čímž by se snížil počet klokaních střetů s auty, které končívají často tragicky.

V egyptském Údolí králů byla koncem června otevřena první hrobka od nálezu slavného Tutanchamonova hrobu v roce 1922. Tato nová hrobka, objevená zcela náhodou loni v únoru, se dokonce nachází prakticky vedle hrobu slavného faraona a tak archeologové soudí, že mohla patřit Tutanchamonově matce. V hrobce, staré více než 3000 let se našlo sedm sarkofágů bez mumií. Skrývaly se v nich jen zbytky balzamovacích nástrojů a šperky.

Kontakty mezi Čínou a západním světem existovaly už ve 3. století před Kristem. Důkazem je kostra mladého muže, podle testů DNA Indoevropana, nalezená v hromadném hrobě poblíž mauzolea prvního čínského císaře Čchin Š'chuanga u středočínského města Sian. Mrtvý muž, podle všeho jeden z otroků, kteří pracovali na stavbě mauzolea, vykazuje genetickou spřízněnost s Peršany, Kurdy nebo indickými Pársy. Nález bohužel neprozrazuje, zda v té době žilo v Číně Indoevropanů víc.

Na slavném přerovském nalezišti v Předmostí vykopali v prvním červencovém týdnu studenti archeologie z Brna a Cambridge kosterní pozůstatky mamuta a dalších zvířat z období paleolitu. Nálezy, staré 25 až 30 tisíc let, ponechají vědci na místě a zakonzervují je i s celou nálezovou vrstvou. Tato vrstva ze starší doby kamenné se stane jedním z exponátů terénního Památníku lovců mamutů, který by měl v Předmostí vyrůst do konce prázdnin.

3. července prolétl kolem Země jeden z největších blízkozemních asteroidů, který se v posledních letech k naší planetě přiblížil; kosmické těleso označované jako 2004 XP14 o takřka kilometrovém průměru. Jeho průlet nás nijak neohrozil - i při svém největším přiblížení byl od nás tento asteroid dál než Měsíc. Ve 21. století se k nám objekt, přezdívaný 2004 XP14 mnohokrát vrátí a celkem desetkrát proletí v ještě menší vzdálenosti, než byla ta letošní. Bát se ho prý ale nemusíme.

Pozemnímu řídícímu středisku Mezinárodní vesmírné stanice ISS přidělal starosti antikvární satelit Hitch Hiker, který krouží na oběžné dráze od roku 1963. 27. června se dostal do těsné blízkosti orbitálního komplexu. Změna pozice ISS by však zkomplikovala přistání raketoplánu Discovery a tak nakonec nedošlo k žádnému úhybnému manévru. Dávno nefunkční družice kolem komplexu ISS prolétla ve vzdálenosti pouhých dvou set čtyřiceti metrů.

Dva nové, loni objevené měsíce planety Pluto dostaly svá jména. Jasnější, vnější satelit byl pojmenován Hydra a slabší, vnitřní oběžnice dostala jméno Nix. Hydra je podle antické mytologie netvor s hadím tělem a devíti hlavami. Nix je bohyně temnot a noci. Je také matkou Charóna, převozníka zemřelých přes podsvětní řeku Styx, po němž byl pojmenován třetí, největší Plutův měsíc. Pluto sám nese jméno boha podsvětí, a tak se k sobě celá ta společnost docela dobře hodí.

ČTK/souhrn Frederik Velinský

Vysíláno v Planetáriu 29/2006, 15. - 21. července.

Pravidelná rubrika Novinky, zajímavosti a kuriozity se vysílá na začátku každého Planetária.

Spustit audio