Nově otevřená bobová dráha na Klínech láká davy nadšenců

25. červenec 2018

Měl to být hit letošních prázdnin. Spuštění nové bobové dráhy ale oddálilo nedodání bobů, které dorazily až v červenci, místo v červnu. Natěšených lidí toužících po svezení se pak v prvních dnech scházelo tolik, že dráha jezdila přes čas.

Oficiální konec provozu prostě nebylo možné dodržet, protože ve frontě stála stále spousta lidí.

Klínská bobová dráha je mnoha ohledech speciální. Je dlouhá téměř 900 metrů a převýšení má 160 metrů. V jednom místě překonává místní komunikaci, a tak se dráha vine přes dřevěný most.

To by ale zas tak zvláštní nebylo, kdyby šlo o stálou stavbu. Jenže bobová dráha je na sjezdovce, která v zimě patří lyžařům. Jde tedy o stavu sezonní. Na jaře ji postaví, na podzim rozeberou.

Proto vypadá jinak než stálé bobové dráhy. Nejde o koryto, ve kterém se vozíky pohybují směrem dolů, ale o ocelový nosník, na kterém jsou boby připevněny z vrchu. O jejich návrat do kopce, stejně jako o návrat bobistů, se stará sedačková lanovka.

Bobová dráha, stejně jako ostatní outdoorové aktivity na Klínech, funguje od středy do neděle. V pátek má prodloužený provoz a jezdí až do devíti večer.

Zájem je stále velký, takže frontám se asi nevyhnete. Máte-li šanci zajet sem ve všední dopoledne, pak se největšímu návštěvnickému náporu zřejmě vyhnete.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.