Nová Ves nad Popelkou: kůň ve studni

13. listopad 2012
Neznámí hrdinové

Za našimi hrdiny se tentokrát vypravíme do Semil. Také tamní hasiči zachraňují životy a majetek. Ne vždy se ale jedná o život lidský. Letos v srpnu bojovali o život koně a opravdu se nejednalo o jednoduchý zásah.

Semilští hasiči se to srpnové ráno už připravovali na střídání směn. Místo cesty domů je ale čekal náročný zásah při záchraně koně v Nové Vsi nad Popelkou. Na místě zjistili, že záchrana zvířete nebude jednoduchá. Kůň byl ve studni zaklíněn hlavou vzhůru v hloubce asi deseti metrů. Přístup k uvězněnému zvířeti byl velmi obtížný a hasiči se navíc s podobnými zásahy nesetkávají často.

Se záchranou hasičům vydatně pomáhal také veterinář. Zvíře totiž bylo potřeba před jeho vlastním vyproštěním zklidnit. Vystresovaný kůň může totiž být velmi nebezpečný - sobě i svému okolí. Svou roli při vyprošťování zaklíněného zvířete hrál i čas. S každou další minutou byla jeho záchrana obtížnější.

Také samotné vytáhnutí tak velkého zvířete z úzké studny bylo pro hasiče oříškem. Hasiči museli improvizovat se svým vybavením. Vytažení koně je zaměstnalo na několik desítek minut. Nakonec koně vytáhli živého. Přesto nebylo jasné, zda nebude potřeba zvíře utratit. Nakonec mladý kůň utracení unikl. Pád do hluboké studny mu způsobil naštěstí jen odřeniny, které ošetřil veterinář.

Vaše připomínky nebo náměty piště na mailovou adresu neznami.hrdinove@sever.rozhlas.cz.

autoři: bach , Jiří Zeman
Spustit audio