Sekaná svíčková

Nemusí to být vždycky to nejdražší maso, záleží na ochucení omáčky.

Ingredience
  • 500 g mletého vepřového masa (nebo směs vepřové a hovězí)
  • 100 g špeku
  • 1 vejce
  • 2 cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 mrkev, 1 petržel, půl celeru
  • sůl, 2 bobkové listy, 4 nová koření, mletý pepř, trochu tymiánu
  • kořenící směs na mletá masa (množství podle návodu na sáčku), asi 2 lžíce strouhanky
  • 200 ml šlehačky, citronová šťáva, trošku plnotučná hořčice

Postup:

  1. Na oleji zpěníme 1 nakrájenou cibuli, přidáme polovinu nakrájeného špeku, nakrájenou zeleninu, koření, osolíme a osmahneme.
  2. Do mletého masa přimeleme nebo drobně nakrájíme druhou polovinu špeku a druhou cibuli, přidáme kořenící směs, vejce, podle chuti dosolíme, zahustíme strouhankou a dobře promísíme.
  3. Z masové směsi vytvoříme malé šišky, položíme je na osmahnutou zeleninu, podlijeme, přiklopíme a dáme do trouby.
  4. Když je zelenina měkká a maso propečené, vyndáme masové šišky, zeleninu rozmixujeme – předtím odstraníme koření, podle potřeby naředíme, přilijeme šlehačku, necháme přejít var a chuť doladíme trochou citronové šťávy a lžičkou hořčice.
  5. Podáváme s knedlíkem a brusinkami.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.