Sekaná svíčková
Nemusí to být vždycky to nejdražší maso, záleží na ochucení omáčky.
Ingredience
- 500 g mletého vepřového masa (nebo směs vepřové a hovězí)
- 100 g špeku
- 1 vejce
- 2 cibule
- 3 lžíce oleje
- 1 mrkev, 1 petržel, půl celeru
- sůl, 2 bobkové listy, 4 nová koření, mletý pepř, trochu tymiánu
- kořenící směs na mletá masa (množství podle návodu na sáčku), asi 2 lžíce strouhanky
- 200 ml šlehačky, citronová šťáva, trošku plnotučná hořčice
Postup:
- Na oleji zpěníme 1 nakrájenou cibuli, přidáme polovinu nakrájeného špeku, nakrájenou zeleninu, koření, osolíme a osmahneme.
- Do mletého masa přimeleme nebo drobně nakrájíme druhou polovinu špeku a druhou cibuli, přidáme kořenící směs, vejce, podle chuti dosolíme, zahustíme strouhankou a dobře promísíme.
- Z masové směsi vytvoříme malé šišky, položíme je na osmahnutou zeleninu, podlijeme, přiklopíme a dáme do trouby.
- Když je zelenina měkká a maso propečené, vyndáme masové šišky, zeleninu rozmixujeme – předtím odstraníme koření, podle potřeby naředíme, přilijeme šlehačku, necháme přejít var a chuť doladíme trochou citronové šťávy a lžičkou hořčice.
- Podáváme s knedlíkem a brusinkami.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.