Husí stehna s brusinkovým zelím

Husu nepečeme často, takže dnes žádné experimenty – jen sůl a kmín, zato se zelím se „vyřádíme“.

Ingredience
  • 2 husí stehna
  • sůl, kmín, případně jedno nakyslé jablko a lžička medu
  • půl menšího červeného zelí
  • 1 větší cibule
  • 2 lžíce sádla
  • hrst sušených brusinek, případně trošku cukru a pár kapek citronové šťávy

Postup:

  1. Husí stehna opláchneme, osušíme, pokud je třeba, odstraníme zbytky peří – brčka. Nejlépe to jde pinzetou.
  2. Pak stehna osolíme a okmínujeme, dáme do pekáče s trochou sádla, obložíme čtvrtkami jablka bez jádřince, mírně podlijeme a v troubě pečeme. Nejdřív poměrně zprudka, pak oheň zmírníme a pečeme zvolna do měkka. V závěru odklopíme, aby se vypekla kůžička dozlatova a křupava. Tomu vypečení do zlatova pomůže, když před koncem pečení stehna jemně potřeme medem.
  3. Mezitím připravíme zelí – nakrájíme ho na jemné nudličky.
  4. Cibuli nakrájíme najemno a na sádle ji orestujeme do lehce růžova.
  5. Přidáme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme, mírně podlijeme a dusíme do poloměkka. V závěru přidáme opláchnuté brusinky a dodusíme. Podle potřeby chuť doladíme špetkou cukru a citronovou šťávou.
  6. Podáváme s knedlíkem nebo bramborovými plackami – lokšemi.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.