Husí stehna s brusinkovým zelím
Husu nepečeme často, takže dnes žádné experimenty – jen sůl a kmín, zato se zelím se „vyřádíme“.
Ingredience
- 2 husí stehna
- sůl, kmín, případně jedno nakyslé jablko a lžička medu
- půl menšího červeného zelí
- 1 větší cibule
- 2 lžíce sádla
- hrst sušených brusinek, případně trošku cukru a pár kapek citronové šťávy
Postup:
- Husí stehna opláchneme, osušíme, pokud je třeba, odstraníme zbytky peří – brčka. Nejlépe to jde pinzetou.
- Pak stehna osolíme a okmínujeme, dáme do pekáče s trochou sádla, obložíme čtvrtkami jablka bez jádřince, mírně podlijeme a v troubě pečeme. Nejdřív poměrně zprudka, pak oheň zmírníme a pečeme zvolna do měkka. V závěru odklopíme, aby se vypekla kůžička dozlatova a křupava. Tomu vypečení do zlatova pomůže, když před koncem pečení stehna jemně potřeme medem.
- Mezitím připravíme zelí – nakrájíme ho na jemné nudličky.
- Cibuli nakrájíme najemno a na sádle ji orestujeme do lehce růžova.
- Přidáme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme, mírně podlijeme a dusíme do poloměkka. V závěru přidáme opláchnuté brusinky a dodusíme. Podle potřeby chuť doladíme špetkou cukru a citronovou šťávou.
- Podáváme s knedlíkem nebo bramborovými plackami – lokšemi.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.