Řízek
Klasika české a taky rakouské kuchyně – i když prý „už staří Římané“ připravovali maso obalené v chlebu a smažené.
Ingredience
- 4 řízky – kotleta, krkovice, kýta, plecko…
- sůl
- 1-2 vejce
- hladká mouka
- strouhanka
- tuk na smažení
- případně mletý pepř
Postup:
- Plátky masa naklepeme, nakrojíme několikrát po okraji, osolíme, případně opepříme.
- Pak obalíme v hladké mouce, protáhneme rozkvedlaným vejcem a obalíme ve strouhance, kterou dobře přitiskneme. Pokud máme rádi silný obal, znovu protáhneme vejcem a podruhé obalíme ve strouhance.
- Smažíme v rozehřátém tuku (olej, sádlo) po obou stranách. Křehkosti masa prospěje, když po otočení řízků na druhou stranu pánev přikryjeme a dosmažíme pod pokličkou.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo kaší, doplníme sterilovanou okurkou a někdo nedá dopustit na plátek citronu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka