Řízek

Klasika české a taky rakouské kuchyně – i když prý „už staří Římané“ připravovali maso obalené v chlebu a smažené.

Ingredience
  • 4 řízky – kotleta, krkovice, kýta, plecko…
  • sůl
  • 1-2 vejce
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • tuk na smažení
  • případně mletý pepř

Postup:

  1. Plátky masa naklepeme, nakrojíme několikrát po okraji, osolíme, případně opepříme.
  2. Pak obalíme v hladké mouce, protáhneme rozkvedlaným vejcem a obalíme ve strouhance, kterou dobře přitiskneme. Pokud máme rádi silný obal, znovu protáhneme vejcem a podruhé obalíme ve strouhance.
  3. Smažíme v rozehřátém tuku (olej, sádlo) po obou stranách. Křehkosti masa prospěje, když po otočení řízků na druhou stranu pánev přikryjeme a dosmažíme pod pokličkou.
  4. Podáváme s vařenými bramborami nebo kaší, doplníme sterilovanou okurkou a někdo nedá dopustit na plátek citronu.

    Mohlo by vás zajímat