Kynutý koláč s meruňkami
Ovoce můžete měnit podle sezóny.
Ingredience
- 500 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá)
- 90 g másla
- 200 ml mléka
- 1 sáček sušeného droždí
- 2 vejce
- 2 lžíce cukru
- špetka soli, případně lžička strouhané citronové kůry, meruňky
- na drobenku: 6 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce másla, 3 lžíce cukru, případně žloutek, případně cukr moučka na poprášení hotového koláče
Postup:
- Mouky prosejeme, přidáme sušené droždí, cukr, citronovou kůru a špetku soli, promícháme a přidáme vlahé mléko, rozpuštěné – ale ne horké – máslo a vejce.
- Dobře propracujeme a dáme pod utěrkou na teplé místo na hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme meruňky – opláchneme, je, osušíme, rozkrájíme na poloviny a vyndáme pecky.
- Na drobenku nejdřív nožem rozsekáme studené máslo s moukou a cukrem, pak promneme rukama – ne nadarmo se také říká „žmolenka“. Křupavější drobenky docílíme přidáním žloutku.
- Vykynuté těsto rozválíme nebo roztáhneme rukama namočenýma v oleji na plech, poklademe meruňkami, posypeme drobenkou a dáme do středně předehřáté trouby upéci, až okraje zrůžoví.
- Po upečení necháme koláč zchladnout, můžeme případně ještě poprášit moučkou cukrem – podle kyselosti meruněk.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.