Tartaletky se šlehačkou
Odvozeno z francouzského slova tarte – koláč, takže malé koláčky.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 150 g másla
- 75 g cukru
- 2 žloutky
- pár kapek citronového aroma nebo citronová kůra
- marmeláda, šlehačka, cukrové zdobení
- máslo do formiček
Postup:
- Do mouky rozsekáme chladné máslo, přidáme cukr a žloutky a citronovou kůru nebo aroma. Rychle zpracujeme do hladkého těsta, zabalíme do fólie a dáme odležet do ledničky.
- Formičky (vypadají jako malé koláčové formy) vymažeme máslem a vmačkáme do nich vrstvu těsta. Dno propícháme vidličkou a pečeme narovnané na plechu v troubě předehřáté na 175-180 stupňů.
- Po upečení necháme trochu vystydnout, teprve pak vyklopíme z formiček.
- Prohloubený povrch lehce potřeme marmeládou podle chuti, ozdobně nastříkáme do tuha ušlehanou šlehačkou a okrášlíme nějakým cukrovým zdobením. Někdy se dají koupit už hotové korpusky, které jenom naplníme a ozdobíme podle libosti.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka