Krkonošská polévka
Jde to i bez kvásku.
Ingredience
- 250 g brambor
- miska sušených hub
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml tučné smetany
- 2 vejce
- sůl, kopr
- 1 lžíce tuku
Postup:
- Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě.
- Zvlášť uvaříme přes noc namočené houby ve tři čtvrtě litru vody.
- Když jsou houby uvařené, zahustíme polévku asi dvěma lžícemi hladké mouky rozmíchané v troše studené vody.
- Přidáme smetanu a povaříme.
- Na tuku připravíme míchaná vejce.
- Polévku rozdělíme na talíře, doplníme rozkrájenými vařenými bramborami, míchaným vejcem a koprem.
Související
-
Uzená polévka
Při vaření uzeného masa bývá zvykem po prvním varu vodu slít a zalít maso novou vodou a dovařit. Uzený vývar je dobrým základem pro polévky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://sever.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.