Krkonošská polévka

Jde to i bez kvásku.

Ingredience
  • 250 g brambor
  • miska sušených hub
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 200 ml tučné smetany
  • 2 vejce
  • sůl, kopr
  • 1 lžíce tuku

Postup:

  1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě.
  2. Zvlášť uvaříme přes noc namočené houby ve tři čtvrtě litru vody.
  3. Když jsou houby uvařené, zahustíme polévku asi dvěma lžícemi hladké mouky rozmíchané v troše studené vody.
  4. Přidáme smetanu a povaříme.
  5. Na tuku připravíme míchaná vejce.
  6. Polévku rozdělíme na talíře, doplníme rozkrájenými vařenými bramborami, míchaným vejcem a koprem.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.