Domácí špaldový chléb
Špalda je starobylý druh pšenice, pěstovala se už před 8000 lety a má víc minerálů a bílkovin, než šlechtěné pšenice.
Ingredience
- 500 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
- 1 kávová lžička soli
- 1 kvásek v prášku a půl sáčku sušeného droždí
- 1 lžička cukru
- 400 ml vlažné vody
- hrst slunečnicových semínek
Postup:
- Všechny sypké suroviny promícháme v míse, pak zalijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. V závěru přimísíme slunečnici.
- Hodinu necháme kynout pod utěrkou v teple, znovu proděláme, dáme do silikonové formy na chleba a půl hodiny necháme znovu kynout.
- 15 minut před pečením začneme troubu vyhřívat na 195 stupňů Celsia.
- Formu s chlebem dáme na plech a ve vyhřáté troubě 40-45 minut pečeme.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.