Domácí špaldový chléb

Špalda je starobylý druh pšenice, pěstovala se už před 8000 lety  a má víc minerálů a bílkovin, než šlechtěné pšenice.

Ingredience
  • 500 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 kvásek v prášku a půl sáčku sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 400 ml vlažné vody
  • hrst slunečnicových semínek

Postup:

  1. Všechny sypké suroviny promícháme v míse, pak zalijeme vodu a vypracujeme hladké těsto. V závěru přimísíme slunečnici.
  2. Hodinu necháme kynout pod utěrkou v teple, znovu proděláme, dáme do silikonové formy na chleba a půl hodiny necháme znovu kynout.
  3. 15 minut před pečením začneme troubu vyhřívat na 195 stupňů Celsia.
  4. Formu s chlebem dáme na plech a ve vyhřáté troubě 40-45 minut pečeme.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.