Smetanové brambory

Nenáročné na přípravu a chuťově mohou příjemně překvapit.     

Ingredience
  • brambory pro dvě osoby
  • sůl, kmín
  • 1 kostka slepičího bujónu
  • 2 vejce
  • 4 pepře, 3 jalovčinky, 3 nová koření, 1 bobkový list, půl lžičky rozmarýnu
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 150-200 ml kysané smetany
  • 2 lžíce másla

Postup:

  1. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme je vařit do osolené vody s kmínem.
  2. Vedle v půl litru vody rozvaříme bujónovou kostku s kořením – všechno koření můžeme zavázat do kousku gázy nebo použít čajítko, nemusíme pak složitě lovit koření z vývaru.
  3. Přidáme mouku rozmíchanou v troše studené vody, povaříme a v závěru ještě přidáme kysanou smetanu, rozkvedláme a krátce povaříme. Nakonec vložíme uvařené brambory.
  4. Na pánvi rozehřejeme máslo a usmažíme na něm rozkvedlaná vajíčka – ne úplně do tuha.
  5. Brambory s omáčkou rozdělíme na talíře a navrch dáme usmažená vajíčka.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.