Smetanové brambory
Nenáročné na přípravu a chuťově mohou příjemně překvapit.
Ingredience
- brambory pro dvě osoby
- sůl, kmín
- 1 kostka slepičího bujónu
- 2 vejce
- 4 pepře, 3 jalovčinky, 3 nová koření, 1 bobkový list, půl lžičky rozmarýnu
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 150-200 ml kysané smetany
- 2 lžíce másla
Postup:
- Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Dáme je vařit do osolené vody s kmínem.
- Vedle v půl litru vody rozvaříme bujónovou kostku s kořením – všechno koření můžeme zavázat do kousku gázy nebo použít čajítko, nemusíme pak složitě lovit koření z vývaru.
- Přidáme mouku rozmíchanou v troše studené vody, povaříme a v závěru ještě přidáme kysanou smetanu, rozkvedláme a krátce povaříme. Nakonec vložíme uvařené brambory.
- Na pánvi rozehřejeme máslo a usmažíme na něm rozkvedlaná vajíčka – ne úplně do tuha.
- Brambory s omáčkou rozdělíme na talíře a navrch dáme usmažená vajíčka.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.