Datlový salámek
Nepečené cukroví – nepotřebuje dlouhé rozležení.
- 100 g datlí bez pecek
- 100 g mletých lískových oříšků
- 90 g cukru moučky
- 40 g másla
- 1 žloutek
- případně trochu piškotů
Postup:
- Datle nakrájíme nebo rozmixujeme na malé kousky.
- Smícháme datle, cukr a oříšky, přidáme žloutek a máslo a vypracujeme tužší hmotu. Pokud je příliš řídká a lepivá, přidáme trochu mletých piškotů.
- Z hmoty vyválíme váleček, zabalíme do mikrotenu a dáme do lednice. Krájíme ostrým nožem až druhý den na úhledné plátky.
Související
-
Vanilkové rohlíčky z 1. republiky
Žádný ztužený tuk, poctivé máslo! Ale využijeme mikroten a pečicí papír.
-
Datle – cukroví, po kterém neztloustnete
Plody datlovníku jsou složeny převážně ze sacharidů. Přírodní cukry tvoří 50- 70 procent obsahu všech látek a datle se tak stávají nejlepší náhražkou sladkostí, pro...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.