Obrácený jablečný koláč

Prý vynález francouzské kuchyně, kdy kuchařka Stephanie Tatinová spletla pořadí těsta a náplně. Tarte Tatin…

Ingredience
  • 2 větší jablka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce cukru
  • 1 malá lžička mleté skořice
  • 3 vejce
  • 5 lžic cukru moučky
  • 5 lžic hladké mouky
  • půl kypřicího prášku

Postup:

  1. V koláčové formě rozpustíme cukr na světlý karamel, přidáme máslo a rozmícháme.
  2. Na něj naklademe plátky jablek, poprášíme skořicí a vypneme oheň.
  3. Vejce ušleháme do pěny s cukrem, postupně vešleháme mouku a kypřicí prášek.
  4. Těstem přelijeme připravená jablka ve formě, vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů a upečeme.
  5. Po upečení lehce objedeme nožem boky formy, pak koláč přikryjeme dostatečně velkým talířem a opatrně překlopíme. Karamelizovaná jablka se dostanou na povrch.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.