Cuketová polévka

Příjemná změna v polévkovém jídelníčku.

Ingredience
  • 500 g cukety
  • 1-2 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 1,25 l zeleninového vývaru nebo vody
  • starší pečivo na krutony a máslo nebo ghí (přepuštěné máslo) na osmažení
  • případně šálek smetany

Postup:

  1. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli, pak přidáme nakrájený česnek a orestujeme už jen krátce, aby nezhořkl.
  2. Přidáme nakrájenou cuketu – můžeme loupat nebo nemusíme, neloupaná cuketa dá polévce zajímavou zelenější barvu.
  3. Zalijeme vývarem nebo vodou – pak podle chuti osolíme, opepříme a vaříme asi 10 minut.
  4. Mezitím si na kostičky nakrájíme pečivo a osmahneme ho na másle do růžova.
  5. Když je cuketa měkká, polévku rozmixujeme, případně přidáme smetanu a necháme přejít var a na talíř si každý dá krutony podle chuti.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.