Chřestová polévka

U chřestu se odlamují dřevnaté konce, ale v kuchyni je můžete využít také.

Ingredience
  • dřevnaté konce chřestu a pár stonků celých
  • máslová jíška
  • krutony z bílého pečiva
  • sůl
  • máslo na osmažení krutonů

Postup:

  1. Dáme vyvařit dřevnaté konce chřestu a krátce povaříme i celé stonky v osolené vodě.
  2. Na rozpuštěném másle prosmažíme hladkou mouku na světlou jíšku. Poměr – 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky.
  3. Na jiné pánvi osmažíme na másle drobné kostičky z bílého pečiva. Může to být rohlík, houska nebo toast.
  4. Vyvařené konce chřestu rozmixujeme a přecedíme, abychom se zbavili vláken. V získaném vývaru pak provaříme máslovou jíšku.
  5. Podáváme s krutony zvlášť v misce, aby se nerozmočily, zdobíme stonky chřestu. Můžeme tak upravit chřest zelený i bílý.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.