Chřestová polévka
U chřestu se odlamují dřevnaté konce, ale v kuchyni je můžete využít také.
Ingredience
- dřevnaté konce chřestu a pár stonků celých
- máslová jíška
- krutony z bílého pečiva
- sůl
- máslo na osmažení krutonů
Postup:
- Dáme vyvařit dřevnaté konce chřestu a krátce povaříme i celé stonky v osolené vodě.
- Na rozpuštěném másle prosmažíme hladkou mouku na světlou jíšku. Poměr – 1,5 lžíce másla a 1 lžíce hladké mouky.
- Na jiné pánvi osmažíme na másle drobné kostičky z bílého pečiva. Může to být rohlík, houska nebo toast.
- Vyvařené konce chřestu rozmixujeme a přecedíme, abychom se zbavili vláken. V získaném vývaru pak provaříme máslovou jíšku.
- Podáváme s krutony zvlášť v misce, aby se nerozmočily, zdobíme stonky chřestu. Můžeme tak upravit chřest zelený i bílý.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.