Vepřová pečeně s balkánským sýrem
Méně obvyklá úprava, ale stojí za vyzkoušení.
Ingredience
- asi 600-700 g vepřové pečeně vcelku
- balkánský sýr
- sůl
Postup:
- Pečeni vcelku osolíme a nakrojíme plátky, ale nedokrojíme úplně.
- Do vzniklých hlubokých zářezů vkládáme tenké plátky sýra a na závěr můžeme podélně propíchnout naostřenými špejlemi, aby se zářezy nerozvíraly.
- Na pekáčku mírně podlijeme, dáme zprudka zapéci, pak oheň zmírníme a dopečeme do měkka.
- Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.