Vepřová pečeně s balkánským sýrem

Méně obvyklá úprava, ale stojí za vyzkoušení.

Ingredience
  • asi 600-700 g vepřové pečeně vcelku
  • balkánský sýr
  • sůl

Postup:

  1. Pečeni vcelku osolíme a nakrojíme plátky, ale nedokrojíme úplně.
  2. Do vzniklých hlubokých zářezů vkládáme tenké plátky sýra a na závěr můžeme podélně propíchnout naostřenými špejlemi, aby se zářezy nerozvíraly.
  3. Na pekáčku mírně podlijeme, dáme zprudka zapéci, pak oheň zmírníme a dopečeme do měkka.
  4. Podáváme s vařenými bramborami nebo bramborovou kaší.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.