Listové koláčky

Elegantní rychlovka k masopustním hodům.

Ingredience
  • listové těsto – obvykle 400 g balíček
  • asi půl měkkého tučného tvarohu
  • 1 žloutek
  • 2 jablka
  • podle chuti cukr
  • skořice
  • 1 vajíčko na pomazání
  • případně cukr moučka s vanilkovým cukrem

Postup:

  1. Tvaroh smícháme se žloutkem a podle chuti osladíme.
  2. Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, malinko osladíme a promícháme s trochou mleté skořice.
  3. Těsto rozválíme a vykrájíme kolečka nebo čtverečky nebo trojúhelníčky. Volíme středně velká vykrajovátka. U poloviny vykrájených kousků ještě vykrojíme střed.
  4. Na plné tvary naneseme náplně, zakryjeme tvarem s dírkou, přeneseme na plech s pečicím papírem a okraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem. Pečeme v troubě vyhřáté na 190-200 stupňů.
  5. Hotové můžeme ještě poprášit cukrem moučkou s vanilkovým cukrem. Stejně tak můžeme připravit koláčky s náplní ořechovou, povidlovou nebo makovou.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.