Anuščiny koláčky

Rozhodně nic pro dietáře!

Suroviny:

500 g hladké mouky

1 rovná lžíce cukru

2 žloutky

1/4 l mléka

50 g droždí nebo sáček sušeného

1,5 dcl olej nebo rozpuštěného másla

špetka soli

náplň: tvaroh s cukrem a žloutkem, jablečná povidla, švestková povidla, mletý mák svařený s cukrem, mlékem a skořicí, mleté ořechy svařené s mlékem a cukrem a cukr moučka na pocukrování

Postup:

  1. Zaděláme kynuté těsto. Pokud máme čerstvé droždí, připravíme nejdřív kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí. Sušené droždí dáváme rovnou do mouky.
  2. Do mouky s kváskem nebo sušeným droždím dáme tuk, špetku soli, žloutky a zbylý cukr a mléko. Do hladka vypracované těsto necháme v teple pod utěrkou hodinu kynout.
  3. Mezitím si připravíme náplně podle chuti. Do jablečných povidel můžeme přidat rozinky, švestková povidla můžeme ovonět lžicí rumu, pokud je tvaroh příliš řídký, můžeme zahustit lžicí pudinkového prášku.
  4. Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na asi 1-1,5 cm, vykrájíme kulaté koláče a vhodně velkou sklenkou v nich vytlačíme důlky. Dno sklenky vždy „smočíme“ v mouce, aby se nepřichytávalo.
  5. Okraje koláčů potřeme rozkvedlaným vajíčkem, pak naplníme podle chuti a dáme do středně vyhřáté trouby péci. Po zchladnutí ještě pocukrujeme.

Související