Anuščiny koláčky
Rozhodně nic pro dietáře!
Suroviny:
500 g hladké mouky
1 rovná lžíce cukru
2 žloutky
1/4 l mléka
50 g droždí nebo sáček sušeného
1,5 dcl olej nebo rozpuštěného másla
špetka soli
náplň: tvaroh s cukrem a žloutkem, jablečná povidla, švestková povidla, mletý mák svařený s cukrem, mlékem a skořicí, mleté ořechy svařené s mlékem a cukrem a cukr moučka na pocukrování
Postup:
- Zaděláme kynuté těsto. Pokud máme čerstvé droždí, připravíme nejdřív kvásek z trochy vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí. Sušené droždí dáváme rovnou do mouky.
- Do mouky s kváskem nebo sušeným droždím dáme tuk, špetku soli, žloutky a zbylý cukr a mléko. Do hladka vypracované těsto necháme v teple pod utěrkou hodinu kynout.
- Mezitím si připravíme náplně podle chuti. Do jablečných povidel můžeme přidat rozinky, švestková povidla můžeme ovonět lžicí rumu, pokud je tvaroh příliš řídký, můžeme zahustit lžicí pudinkového prášku.
- Vykynuté těsto na pomoučeném válu rozválíme na asi 1-1,5 cm, vykrájíme kulaté koláče a vhodně velkou sklenkou v nich vytlačíme důlky. Dno sklenky vždy „smočíme“ v mouce, aby se nepřichytávalo.
- Okraje koláčů potřeme rozkvedlaným vajíčkem, pak naplníme podle chuti a dáme do středně vyhřáté trouby péci. Po zchladnutí ještě pocukrujeme.
Související
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka