Mleté španělské ptáčky
Známe ptáčky rozlítané, kdy se suroviny připravují nezabalené do masa. Zkuste i ptáčky mleté...
Ingredience
- 500-600 g mletého vepřového masa
- 1 cibule
- 1-2 vejce
- sůl
- pepř
- trochu strouhanky
- náplň: hořčice, mrkev, sterilovaná okurka, vařené vejce
- plátky anglické slaniny na zabalení
- sádlo
- trochu hladké mouky na zahuštění
- šálek smetany do omáčky
Postup:
- Mleté maso ochutíme solí a pepřem, vmícháme vejce, strouhanku a drobně nakrájenou cibuli a do hladka promísíme.
- Očištěnou mrkev nakrájíme na proužky, okurku také a natvrdo vařené vejce nakrájíme na čtvrtky nebo osminky.
- Mokrýma rukama tvoříme z masové směsi obdélníkové placičky, potřeme je hořčicí a zabalíme do nich proužky mrkve, okurky a kousek vajíčka.
- Celé to obalíme plátkem anglické slaniny a zajistíme párátky.
- Připravené ptáčky opečeme na sádle, podlijeme horkou vodou a udusíme.
- V závěru šťávu podle potřeby zahustíme troškou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě, provaříme a úplně nakonec zjemníme smetanou. Podáváme s rýží.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.