Španělské fazolky

Je čas fazolových lusků, tak vyzkoušejte něco jiného, než klasiku ‒ fazolky na smetaně.

Suroviny:
500 g fazolek – lusků
400 g rajčat
100 g šunky
1 menší cibule
olej
sůl

Postup:

1. Fazolky pokrájíme na kratší šikmé řezy, pokud mají středová vlákna, snažíme se je stáhnout. (Rada pro zahrádkáře – pro pěstování volte odrůdy vhodné na mražení, ty totiž ta nepříjemná vlákna nemívají.)

2. Lusky povaříme v osolené vodě a pak ocedíme.

3. Mezitím si nakrájíme cibuli a zpěníme ji na oleji.

4. Nakrájíme rajčata na plátky (komu vadí slupky, předem rajčata nařízne do kříže, spaří horkou vodou a sloupne). Lze také využít celá konzervovaná rajčata bez slupky.

5. Na zpěněné cibulce osmahneme rajčata, přidáme nakrájenou šunku, povařené fazolky, osolíme, malinko podlijeme vodou a dodusíme pěkně do měkka. Tekutina by se měla skoro celá vydusit.

6. Podáváme s bramborem nebo s rýží nebo s kouskem pečiva.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.