Linecké stromečky
Základem úspěchu jsou chladné suroviny, aby mouka nevpila příliš tuku.
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 150 g tuku (másla)
- 100 g cukru moučky
- 1-2 žloutky
- pár kapek octa nebo citronové šťávy (těsto se bude lépe vyvalovat)
- čokoládová poleva
- zdobení z jedlého papíru ve tvaru stromečků nebo hvězdiček a podobně
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku a cukr, rozsekáme tuk (nebo nahrubo nastrouháme), přidáme žloutek a rychle zpracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenu a odložíme do ledničky – přes noc nebo klidně i na dva až tři dny.
- Pak po částech odebíráme a z těsta vyválíme plát všude stejně silný, měly by to být asi 4 mm. Váleček buď nachladíme nebo jemně potřeme olejem, nebude se tolik přichytávat.
- Vykrajujeme stromečky (nebo jiné tvary) a klademe na plech s pečicím papírem. Aby se vykrajovátka nelepila, „smočíme“ je vždy v hladké mouce na misce.
- Pečeme v troubě předem vyhřáté na 180 stupňů a hlídáme!
- Ještě za horka stromečky na pečicím papíře posuneme, necháme zcela vychladnout a pak potíráme rozpuštěnou čokoládovou polevou a zdobíme. Místo ozdob z jedlého papíru můžeme použít jakékoli cukrové zdobení – perličky, hvězdičky...
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.