Vanilkové rohlíčky z 1. republiky
Žádný ztužený tuk, poctivé máslo! Ale využijeme mikroten a pečicí papír.
Ingredience
- 110 g másla
- 140 g hladké mouky
- 60 g lískových oříšků
- 1 lžička vanilkového cukru (neplést s vanilinovým)
- moučkový cukr s pravou vanilkou na obalení
Postup:
- Chladné máslo rozsekáme nožem s moukou, přidáme jemně strouhané lískové oříšky, vanilkový cukr a rychle zpracujeme hladké těsto.
- Zabalíme do mikrotenového sáčku (ústupek od prvorepublikového postupu) a necháme v chladu do druhého dne.
- Z těsta odebíráme kousky, vyválíme z nich postupně válečky, rozkrájíme na stejně velké dílky a tvarujeme rohlíčky. Klademe na plech s pečicím papírem a dáme do mírně vyhřáté trouby péci.
- Ještě horké rohlíčky opatrně obalíme v prosátém a s vanilkovými semínky smíchaném moučkovém cukru. Pro docílení intenzivnější vůně předem vložíme do dobře uzavřené dózy s moučkovým cukrem i už vydlabaný vanilkový lusk.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.