Šlehačková bábovka

Šlehačka zastoupí v těstě tuk a mléko, moučník je příjemně vláčný.

Ingredience
  • 1 šlehačka 250 ml
  • 3 vajíčka
  • necelý hrnek cukru
  • 1,5 hrnku hladké mouky a 1 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma
  • půl kypřicího prášku
  • tuk a polohrubá mouka do formy
  • případně 1 vrchovatá lžíce kakaa
  1. Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  2. Elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
  3. Krátce prošleháme s přilitou šlehačkou, pak postupně přidáváme mouku, do které jsme proseli kypřicí prášek.
  4. Vlijeme do připravené formy a ve středně předehřáté troubě pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Uděláme test špejlí – pokud se bábovka příliš peče svrchu, přikryjeme ji pečicím papírem. Část těsta můžeme obarvit kakaem a vytvořit tak bábovku mramorovanou.

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

Karin Lednická, spisovatelka

kostel_2100x1400.jpg

Šikmý kostel 3

Koupit

Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.