Šlehačková bábovka
Šlehačka zastoupí v těstě tuk a mléko, moučník je příjemně vláčný.
Ingredience
- 1 šlehačka 250 ml
- 3 vajíčka
- necelý hrnek cukru
- 1,5 hrnku hladké mouky a 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma
- půl kypřicího prášku
- tuk a polohrubá mouka do formy
- případně 1 vrchovatá lžíce kakaa
- Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Krátce prošleháme s přilitou šlehačkou, pak postupně přidáváme mouku, do které jsme proseli kypřicí prášek.
- Vlijeme do připravené formy a ve středně předehřáté troubě pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Uděláme test špejlí – pokud se bábovka příliš peče svrchu, přikryjeme ji pečicím papírem. Část těsta můžeme obarvit kakaem a vytvořit tak bábovku mramorovanou.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.