Šlehačková bábovka
Šlehačka zastoupí v těstě tuk a mléko, moučník je příjemně vláčný.
Ingredience
- 1 šlehačka 250 ml
- 3 vajíčka
- necelý hrnek cukru
- 1,5 hrnku hladké mouky a 1 lžíce polohrubé mouky
- 1 vanilkový cukr nebo pár kapek vanilkového aroma
- půl kypřicího prášku
- tuk a polohrubá mouka do formy
- případně 1 vrchovatá lžíce kakaa
- Formu pečlivě vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem.
- Krátce prošleháme s přilitou šlehačkou, pak postupně přidáváme mouku, do které jsme proseli kypřicí prášek.
- Vlijeme do připravené formy a ve středně předehřáté troubě pečeme asi tři čtvrtě hodiny. Uděláme test špejlí – pokud se bábovka příliš peče svrchu, přikryjeme ji pečicím papírem. Část těsta můžeme obarvit kakaem a vytvořit tak bábovku mramorovanou.
Související
-
Bábovka andělská
Měla by být tak lehoučká a nadýchaná, jako andělská křídla, tak budeme opravdu zvlášť šlehat bílky a žloutky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.