Makové pracinky

Klasické pracinky se připravují s ořechy, ale zkuste i jiná olejnatá semínka – třeba mák.

Suroviny:

130 g hladké mouky

130 g cukru moučky

130 g másla

130 g jemně mletých mandlí

130 g máku – může být mletý i nemletý

1 středně velký bílek

případně cukr moučka na posypání

Postup:

  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, mleté mandle a mák a promícháme.
  2. Do moučné směsi nakrájíme máslo a přidáme bílek a rukama zpracujeme do hladkého těsta.
  3. Přes noc necháme těsto v mikrotenovém sáčku odpočinout v ledničce.
  4. Formičky vymažeme, vtlačíme do nich kousky těsta až k okraji.
  5. Pečeme při 160 stupních a jen pár minut – po 7 nebo 8 minutách vyzkoušejte jednu pracinku vyklopit.
  6. Dopečené pracinky necháme chvilku stydnout, pak vyklápíme a necháme zcela vychladnout.
  7. Kdo rád hodně sladké, ještě zchladlé pracinky popráší cukrem moučkou.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.