Uzená makrela v rýži
Neznamená to, že by byla v nesnázích.
Suroviny:
1 uzená makrela
šálek rýže
2-3 vejce
4-5 rajčat
pepř
sůl
80 g strouhaného sýra
máslo nebo olej do zapékací mísy
1 lžíce mléka
Postup:
- Makrelu sloupneme z kůže, vykostíme a nakrájíme na kousky.
- Rýži uvaříme v osolené vodě ne zcela do měkka.
- Zapékací mísu vymažeme máslem nebo zakapeme olejem, dno zakryjeme částí napůl uvařené rýže, na ni dáme kousky makrely, kterou mírně opepříme. Vrstvy střídáme do vypotřebování surovin, končíme rýží.
- Povrch zakryjeme kolečky rajčat a dáme do vyhřáté trouby krátce zapéci.
- Po pár minutách posypeme strouhaným sýrem, přelijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a celé společně zapečeme.
Související
-
Makrely na zázvoru
Suroviny: 200 g makrely - 2 kousky, 2 stroužky česneku, 1 ks čerstvého zázvoru - 6cm, 1 hrst nakrájené pažitky, 3 lžíce másla, 2 špetky soli, 1 lžička červeného pep...
-
Makrely po Řecku
Suroviny: 500g makrely, olej, 1 velká cibule, 100g nakládaných oliv, 100g rajčatového protlaku, 150ml kečupu, 50ml červeného vína, cukr a sůl.
-
Uzená makrela na grilu
Suroviny: 4 uzené filety z makrely, rozehřáté máslo, nahrubo podrcený pepř, citrónová šťáva a petrželka na ozdobu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.