Uzená makrela v rýži

Neznamená to, že by byla v nesnázích.

Suroviny:

1 uzená makrela

šálek rýže

2-3 vejce

4-5 rajčat

pepř

sůl

80 g strouhaného sýra

máslo nebo olej do zapékací mísy

1 lžíce mléka

Postup:

  1. Makrelu sloupneme z kůže, vykostíme a nakrájíme na kousky.
  2. Rýži uvaříme v osolené vodě ne zcela do měkka.
  3. Zapékací mísu vymažeme máslem nebo zakapeme olejem, dno zakryjeme částí napůl uvařené rýže, na ni dáme kousky makrely, kterou mírně opepříme. Vrstvy střídáme do vypotřebování surovin, končíme rýží.
  4. Povrch zakryjeme kolečky rajčat a dáme do vyhřáté trouby krátce zapéci.
  5. Po pár minutách posypeme strouhaným sýrem, přelijeme vejci rozkvedlanými s mlékem a celé společně zapečeme.

Související

  • Makrely na zázvoru

    Suroviny: 200 g makrely - 2 kousky, 2 stroužky česneku, 1 ks čerstvého zázvoru - 6cm, 1 hrst nakrájené pažitky, 3 lžíce másla, 2 špetky soli, 1 lžička červeného pep...

  • Makrely po Řecku

    Suroviny: 500g makrely, olej, 1 velká cibule, 100g nakládaných oliv, 100g rajčatového protlaku, 150ml kečupu, 50ml červeného vína, cukr a sůl.

  • Uzená makrela na grilu

    Suroviny: 4 uzené filety z makrely, rozehřáté máslo, nahrubo podrcený pepř, citrónová šťáva a petrželka na ozdobu.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.